23948sdkhjf

400 nye studieplasser til real- og teknologifag

Kunnskapsdepartementet har offentliggjort fordelingen av studieplassene som ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett. Det blir flere studieplasser til real- og teknologifag enn ventet. Det er fordelt 320 ingeniørstudieplasser, hvorav 100 er til den femårige integrerte sivilingeniørutdanningen på NTNU. I tillegg bevilges det 80 realfagsstudieplasser.
– Dette er gledelig. Industrien trenger både teknologer og realister. At det også kommer en tydelig satsing på sivilingeniørplasser er også viktig, sier Knut E. Sunde, bransje og industripolitisk direktør i Norsk Industri.

Dagen før revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram offentliggjorde kunnskapsminister Kristin Halvorsen at regjeringen ville bevilge penger til 300 nye studieplasser i ingeniørfag. Og så viste det seg at det ble ytteligere 100 plasser.
– De 80 ekstra studieplassene til realfag og 20 til ingeniørstudier er derfor en gledelig bonus. Ingeniørmangelen i både privat og offentlig sektor er så betydelig at alle nye studieplasser er gledelig. Vi må få inn flest mulig av den økte søkningen på en studieplass.

Det er også tildelt 240 nye studieplasser som ikke er øremerket noen bestemte fagfelt. Med den betydelige økningen i søkningen til ingeniørstudiene, vil forhåpentligvis noen av disse også bli ingeniørstudieplasser.

Prioritér teknologi!
– Vi håper institusjonene prioriterer teknologistudier når de skal fordele studieplassene, og også ser på muligheten for å gjøre interne omprioriteringer for å få plass til flere ingeniørstudenter, sier Sunde.
Universitetet i Tromsø, som hadde en økning i søkningen til ingeniørutdanningene på 111 prosent fra året før, er tildelt 10 nye ingeniørstudieplasser.
– Det er svært hyggelig at teknologiinteressen i Nord-Norge har fått et løft det siste året. Store oljefunn i Barentshavet, samt etableringene til Aker Solutions og Aibel i nord har nok påvirket interessen, mener Sunde.

Kapasiteten må videre opp
Det vil fremdeles være mange som har søkt ingeniørstudiet som ikke får studieplass til høsten. Det er et tydelig signal om at kapasiteten må økes videre.
– Vi ser fram mot neste års statsbudsjett og forventer en konkret plan for å få økt kapasiteten på ingeniørutdanningene i Norge framover. Det skal ikke gjøres overilt og gå ut over kvaliteten, men vi må få plass til flere. Lærekrefter og laboratoriekapasitet er to utfordringer, avslutter Knut E. Sunde.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079