Q-bic løser overvannsproblemene
Når regnet høljer ned blir det uanede mengder overvann på store takflater og parkeringsplasser. Nylig er mer enn 2 000 kassetter gravd ned i grunnen for å kunne ta hånd om store nedbørsmengder ved Coops nye hovedlager på Gardermoen. Det skal være Norges største infiltrasjonsanlegg ved bruk at plastkassetter.
På Gardermoen bygges for tiden det som snart skal bli et av Europas mest avanserte logistikkbygg, nemlig Coops nye hovedlager.
Store flater skaper lokal flom
Typisk for industriområder av den typen som Coop nå bygger, er tette flater i form av store tak- og/eller parkeringsarealer. Det gir få muligheter for naturlig infiltrering av regnvann i jordsmonnet. Samtidig, er som kjent, overvannsnettet i Norge ofte underdimensjonert. Med fokus på dagens store utfordringer knyttet til klimaendringer og påfølgende betydelige nedbørsmengder på kort tid, tar flere og flere byggherrer, entreprenører og kommunale etater nå overvannsproblematikken ytterst seriøst.
Norges største infiltrasjonsanlegg
Byggherre og konsulent har valgt en løsning der de har lagt vekt på at Coops anlegg skal være bærekraftig og med lang levetid. Når det gjelder avløpsvann så er dette sikret gjennom overvannskassetter. Disse har hulrom som danner horisontale kanaler. Her er det enkelt å benytte kamerainspeksjon, spyling og slamsuging. Coop-bygget får Norges største infiltrasjonsanlegg for overvann med plastkassetter. Anlegget består i alt av 2 127 kassetter med produktnavnet Q-bic. Kassettene, som leveres av Norsk Wavin, har hver en lagringskapasitet på 95 prosent av et bruttovolum på 0,432 m3. Til sammen gjør det at kassettene kan ta opp anselige 873 m3 vann. Materialet i kassettene er polypropylen (PP), de er stive og gjør anlegget bestandig for større vektbelastninger i form av tungtransport til og fra lageret.
Kommunene interessert
Under montasjen av anlegget ble det arrangert en teknisk befaring der interesserte kommuner og tekniske konsulenter fikk muligheten til å se hvordan anlegget bygges opp og fungerer i praksis. Ullensaker kommunes seniorrådgiver, Vemund Oddløkken, sier i en kommentar at løsningen er veldig interessant og aktuell i våre dagers klima, der overvann stadig stiller ledningsnettet på voldsomme prøver.
Kostnadsbesparende
For å drenere store vannmengder har det vanligste til nå vært å anlegge betongprodukter eller store steinlagre. Nå kan slike løsninger erstattes med lette plastprodukter. Svein Sørlie, som er VA-markedssjef i Norsk Wavin, opplyser til Plastforum at selskapet har opplevd en enorm økning i etterspørselen etter Q-bic og øvrige overvannsrelaterte produkter den senere tid. Q-bic produseres for øvrig av Wavin i Tyskland. – Vi er markedsleder innen overvannshåndtering i disse moderne løsningene. Fordelene med slike anlegg i motsetning til eksempelvis store steinlagre, er at man kan gå inn med kameraer og inspisere og eventuelt spyle bort slam etc. Et steinlager blir ofte tildekket av slam etter noen år og er dermed lite effektive som flomansamlere. Vår løsning kan leve i 100 år og fungere like godt, sier Svein Sørlie til Plastforum. Han hevder at totalkostnadene mellom eksempelvis betongløsninger og plast faller i plastens favør om man ser alt under ett; produksjon, transport og legging. Plastløsninger er og blir lette og enkle å håndtere på byggplassen. Basert på denne sommerens og høstens vær, samt fremtidige nedbørsprognoser, vil trolig etterspørselen etter dreneringselementer ikke avta med det første!