Flere medlemmer – nyutvikling for NGF
Norges Gummitekniske Forening, NGF, avholdt sitt høstmøte på Åsgårdstrand Hotel, 8. og 9. september. På ny kunne organisasjonen varte opp med god faglig oppdatering, hyggelig atmosfære og med 33 deltakere tilstede. Og; flere nye, unge fjes!
Offshore er fortsatt driveren Gummiteknisk utvikling og innovasjoner i offshoremiljøet preget også innholdet på NGFs høstmøte dette året. Først ut var Camilla Kongshaug fra FMC Kongsberg Subsea, en bedrift som er i det internasjonale tetsjiktet hva angår utstyr for subsea. Hun tok for seg pakninger for utstyr som står på fra 300 til 2 300 meters dyp og redegjorde bl.a. for pakningenes evne til kjemikalieresistens. «Erfaringer fra lekkasjetesting av NORSOK M-710 kvalifiserte pakninger ved lav temperatur» var tittelen på foredraget til Ivar Espedal fra Aker Solutions. Han viste til en lang rekke tester med forskjellige polymere pakninger, tester som gikk rimelig greit ved 345 bars trykk. Men om eksempelvis HNBR-pakninger holdt greit for dette trykket, så sviktet pakningene stort sett etter gjentatte sykler når trykket økte til det dobbelte, 690 bar. Mer om begge foredragene, samt bilder i Plastforums septemberutgave.
Fra vinopptrekker til rakettmotorer NGFs høstmøte dreide seg likevel ikke bare om offshore. Line Bogen, snart ferdig industridesigner fra Høgskolen i Akershus, tok nok innersvingen på alle med sitt jordnære foredrag om utviklingen av en vinopptrekker i gummi. Materialelastisiteten er det som får korken til å løsne fra flaskehalsen. Genialt og med en layout og konstruksjon som vi sikkert får se og høre mer til i kommende designkonkurranser. Ellers var det uhyre lærerikt og morsomt å høre på Tor Erik Kristensen, rakettforsker på FFI. Her var både rakettmaterialene og drivstoffet i stor grad basert på polymere substanser.
Munch i Åsgårdstrand Tid for annet påfyll var det også denne gang. Etter foredragene ble forsamlingen med på omvisning i vakre Åsgårdstrand, med besøk på «Broen» (der maleriet «Skrik» ble unnfanget) samt i det lille huset der Edvard Munch tilbrakte mange av sine mest kreative år. En takk til guiden, men også til NGF for dette kulturinnslaget. Og for det alltid gode sosiale samværet.
Nytt styre Høstmøtet 2011 ble avsluttet med årsmøte. Sekretær og kasserer Harald Fredriksen kunne legge fram et overskudd på drøyt 8 000 kroner og NGF er fortsatt en solid organisasjon med penger på bok. I 2012 skal NGF arrangere RubberCon 2012 i Oslo. Det kan ytterligere styrke egenkapitalen for de flittige i NGF-styret. Regnskap og budsjett for 2012 ble for øvrig enstemmig godkjent. Årsavgiften ble holdt uforandret. Per Claussen fra Hans Claussen AS gikk ut av styret og ble behørig takket av styreleder med godord, blomster og klem. Nyinnvalgt styremedlem er Alexandra Torgersen fra Det Norske Veritas. Hun er samtidig leder for konferansekomiteen for RubberCon 2012 – se faktaboksen. De øvrige styremedlemmer ble gjenvalgt og styresammensetningen fremgår av bildet over. Mer fra årsmøtet kommer altså i Plastforums septemberutgave. Asle Isaksen