Schütz Nordic åpnet ny fabrikk i Kongsvinger
Økt kapasitet, ny produksjonsteknologi og revitalisert administrasjonsbygg. Det er fasit for Schütz Nordic AS som 23. august, i nærvær av rundt 70 gjester, foretok den offisielle åpningen av det nye anlegget på 20 000 m2, på det tidligere området til DynoPlast Kongsvinger.
Større tomt Schütz har holdt til på SIVA-området siden selskapet ble etablert i Norge i 1999. Nå trengte man mer plass for å kunne ekspandere og etablere tidsriktig produksjon for det nordiske markedet. Arealet er tredoblet. For på én av naboeiendommene; det gamle området til DynoPlast (som senere het Polimoon og til slutt Promens), sto ca. 20 000 m2 av ledige lokaler til disposisjon. Med nye produksjonslinjer i de store hallene og ellers nyoppusset administrasjonsbygg, er bedriften og de 60 ansatte klare til å ta fatt på en spennende fremtid.
Fleksibelt Daglig leder, Erik Platek mente det nye anlegget sikrer bedriften i lang tid; nye lokaler, produksjonslinjer og utstyr har oppgradert virksomheten på alle områder. – Vi fremstår raskere og ikke minst mer fleksibelt enn vi var i stand til tidligere, sa Platek ved åpningen. Det store produksjonsanlegget er designet av Schütz-konsernet selv. Enhetene blir satt sammen i Tyskland og er brakt til Kongsvinger på store trailere, så store at tilførselsveiene ble stengt for annen trafikk mens transporten pågikk. Produksjonen av IBC’er, formblåst i PEHD, foregår døgnkontinuerlig. Straks etter utstøping får de store tankene påsveiset ventiler. Videre; etter et kort opphold på messaninen, blir IBC’ene heist varsomt ned og plassert i hvert sitt stålbur. Og til slutt skjer påsetting av skilt og trykkteksting. – Produksjonen foregår døgnet rundt og Schütz Nordic omsetter for rundt 230 mill. kroner i 2011, sa Platek.
Bruker plasten på nytt Bedriften er pliktig til å ta tilbake brukte IBC’er. Prosessen rundt rekondisjoneringen av de store fatene og av stålburene de er plassert inne i, garanterer en gjenbruksrate på 100 prosent. For å belyse plastdelen av dette; IBC’ene tømmes for eventuelt innhold, deles i to, der bunnen skrapes for produktrester (oljer, syrer, baser, andre kjemikalier osv) før delene rengjøres og kvernes opp. Det skjer først i en stor kvern, deretter i en mindre. Regranulatet brukes på nytt, ikke til nye IBC’er, men til produksjon av plastpaller, hjørneforsterkere og andre komponenter.
Det er hyggelig at det satses på produksjon i Norge, og det er hyggelig for Kongsvinger at det skjer der. En slik gjennomstandardisert emballasje som en IBC er, lagt opp på høyt automatiserte linjer, viser at det er muligheter for produksjon også i høykostland som Norge. Kongsvinger er valgt som sentrum for Schütz i Norden. La oss tro at det forblir slik i mange tiår. Og; at vi får se ekspansjon og enda flere ansatte utover dagens 60. (Bredere omtale av bedriften og produksjonen i septemberutgaven av Plastforum. Red. anm.) Asle Isaksen