23948sdkhjf

Europeisk PVC-industri: Lanserer ny tiårsplan for bærekraft og gjenvinning

Programmet VinylPlus er etablert. Det skal bygge videre på bransjens selvpålagte Vinyl 2010-program som nå er avsluttet. En ny, ambisiøs rekke av mål for en bærekraftig PVC-utvikling fram til 2020 er satt opp. Da skal man være kommet opp i en gjenvinning på 800 000 tonn PVC-produkter årlig i Europa.
VinylPlus-programmet som nå lanseres er bygget rundt fem forpliktende mål: oppnå et kvantesprang i gjenvinningsgraden av PVC samt å utvikle innovative gjenvinningsteknologier rapporteringssystemer om klororganiske utslipp sikre bærekraftig bruk av tilsetningsstoffer energieffektivisering og bruk av fornybare energikilder eller råvarer i PVC-produksjon fremme bærekraftige løsninger gjennom hele PVC-verdikjeden Det nye initiativet bygger altså videre på Vinyl 2010 og ti års frivillig innsats for å styrke bærekraftig produksjon og bruk av PVC. De konkrete resultatene som ble oppnådd skal ytterligere forbedres. Eksempelvis har bransjen i de foregående ti årene kommet opp i en innsamling og gjenvinning av over 250.000 tonn PVC i året. Før år 2000 hadde PVC blitt avvist av mange som et «ikke resirkulerbart» materiale, forutbestemt for deponi.
Nå går man enda lenger, på alle fronter. Målet for næringen er å bidra til at Europas mål for 2020, om bærekraftig vekst gjennom resultatorientert selvregulering, oppnås. Slike mål er generelt ikke mulige å nå uten støtte fra politikere i EU og på nasjonalt nivå. De må bidra til å stimulere gjenvinning og bruk av resyklat i nye produkter bl.a. ved å få i stand effektiv avfallshåndtering og grønn innkjøpspolitikk. Å jobbe for å avskaffe deponier i Europa vil bidra til å øke private investeringer i avfallshåndteringen og åpne det økonomiske potensialet i hele gjenvinningssektoren.
Konkrete mål
VinylPlus har satt opp konkrete mål som bl.a. omfatter gjenvinning av 800.000 tonn PVC per år innen 2020. Herav bør 100.000 tonn behandles gjennom innovative teknologier for å takle produkter som har vært utfordrende å gjenvinne fram til nå. Industrien har også planer om å introdusere en ny VinylPlus-sertifisering og merkeordning. Den skal utvikles for å hjelpe brukerne til å identifisere og prioritere PVC som er produsert bærekraftig samtidig som det skapes verdier for deltakerne i VinylPlus.

Åpenhet og samarbeid Åpenhet og åpen kommunikasjon med interne og eksterne forbindelser vil gå som en rød tråd gjennom VinylPlus. Det legges betydelig vekt på løpende dialog med alle parter som et middel til å sikre at næringens innsats blir til konkrete og vidtrekkende fordeler for samfunnet som helhet. VinylPlus er for øvrig utviklet med innspill fra og veiledning av den svenske organisasjonen Det Naturliga Steget (The Natural Step -TNS), etterhvert en internasjonal institusjon som gjør bruk av nyeste forskningsresultater og som fremmer dialoger om bærekraftig utvikling.
I tillegg til å opprettholde en konstruktiv dialog med TNS vil VinylPlus fortsette å bli overvåket av en uavhengig komité bestående av representanter fra EU-parlamentet, EU-kommisjonen, fagforeninger, forhandlere og forbrukerorganisasjoner. Som man gjorde under Vinyl 2010, vil næringen publisere en uavhengig, verifisert rapport som beskriver fremdriften mot hvert av målene i VinylPlus.

Bærekraftig utvikling er en global utfordring. Den europeiske PVC-industrien sier i en uttalelse at den forplikter seg til å engasjere seg i arbeidet med gjøre egne mål til gjenstand for globale mål, bl.a. gjennom alltid å bruke de beste løsninger og oppmuntrende til lignende, frivillige initiativer andre steder i verden. PVC produseres i Norge av Ineos i Bamble.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063