23948sdkhjf

Strukturendringer i europeisk sprøytestøpeindustri

I nye rapporter fra Applied Market Information Ltd (AMI) illustreres det hvordan sprøytestøpeindustrien i Europa er i forandring, og spesielt i tiden under og etter finanskrisen. Antallet bedrifter har skrumpet betydelig i fire land som nå er undersøkt – Frankrike, Storbritannia, Spania og Portugal.
AMI har overvåket plastbearbeidende industri, inkludert sprøytestøping, i mer enn 20 år. Selskapet har følgelig god dokumentasjon på hvordan bransjen har endret seg i løpet av den tiden.
Stor nedgang i antall bedrifter Nylig er det gjennomført en stor oppdatering av databasen for sprøytestøpeindustrien i Frankrike, Storbritannia, Spania og Portugal. For Frankrike og Storbritannia har det vært en merkbar nedgang i antall bedrifter som driver med sprøytestøping. Over 300 britiske selskaper har enten blitt lagt ned eller gitt seg med denne bearbeidingsformen. For Frankrike er tallet 279 bedrifter. Dette gir en netto nedgang på 14 prosent i antall produksjonssteder i Frankrike og 21 prosent nedgang i Storbritannia. I Spania og Portugal har AMI-forskerne funnet at nesten 200 selskaper er blitt bort siden forrige utgave av AMIs guide.
I tillegg til virkningen av lavkonjunkturen, som ga en betydelig økning i antall konkurser eller frivillige avviklinger, har industrien også blitt påvirket av eiere som har gitt seg etter ikke å ha fått solgt sine virksomheter, eller av større grupperinger som har rasjonalisert virksomheter ved å slå flere sammen.
Viktige sektorer endret Flytting av kapasitet til lavkostland i Sentral- og Øst-Europa har også fortsatt. Andre bearbeidere har gitt seg gjennom å sette ut støping til andre produsenter, eller har reorganisert sitt forhold til verktøyfremstilling, montasje- og ferdigstillingsarbeid. Noen har også endret virksomhetsområdet til ikke lenger å drive med plastbearbeiding. Blant sektorene som AMI fant var mest berørt av trendene var leverandører til bilindustrien, særlig av små og mellomstore komponenter. Tilsvarende for små og mellomstore, elektroniske produkter og husholdningsapparater. Det fører naturlig nok til redusert sprøytestøping.
Volumnedgang Nedgangen i sprøytestøpeaktiviteter under og etter finanskrisen vises også i de fire landene gjennom volumnedgang. Etter en produksjonsrekord på nesten 3 millioner tonn termoplast som ble sprøytestøpt i Frankrike, Storbritannia, Spania og Portugal i 2007, var over en halv million tonn av volumene gått tapt i toårs perioden 2007-2009. Den britiske sprøytestøpeindustrien ble rammet hardest med en volumnedgang på 21 prosent på to år. Sprøytestøpere i Storbritannia bearbeider nå bare rundt 600.000 årstonn polymerer, sammenlignet med 840 000 tonn noen tiår tidligere. Virkningen av den økonomiske nedgangen kom på toppen av en prosess med fallende investeringer i forhold til andre euro-land, inkludert fokusering mot voksende markeder i Øst-Europa. Samtidig var det betydelige reduksjoner i bildel-, elektronikk-, hvitevare- og forbruksvareproduksjon, grunnet flytting til andre land.
PP, et dominerende materiale AMIs rapporter gjør at brukerne kan finne ut hvilke polymerer selskapene kjøper inn. PP er størst med omtrent halvparten av volumet i hvert av landene. Mer enn 80 prosent av bedriftene svarte at de brukte denne polymeren. Ellers lister rapportene opp forbruket av 20 andre materialer, fordelt på bearbeidende selskap. I tillegg til å gi detaljert informasjon om hvilke polymerer hver av bearbeiderne kjøper inn, gjør AMIs databaser det mulig å identifisere hvilke sluttbrukssegmentet de opererer i. For alle land er emballasjesektoren et viktig markedsområde, og den fremstår langt viktigere i Storbritannia enn i Frankrike eller Spania. I alle land utgjør bilindustrien det nest største markedet, selv om betydningen har krympet. I Storbritannia er det for eksempel nå bare 14 prosent av polymervolumene som går til bilindustrien, sammenlignet med 22 prosent i Frankrike og 26 prosent i Spania og Portugal. Betydningen av bilindustrien for sprøytestøpeindustrien i de fire, nevnte landene vises også gjennom at 109 bedrifter i Storbritannia leverer bildeler, sammenliknet med 229 selskaper i Frankrike og 278 i Spania og Portugal.
Det er forøvrig grunn til å tro at det også har skjedd endringer i vår hjemlige sfære i løpet av de siste 3-4 årene. Siste rapport om nordisk sprøytestøpeindustri kom i 2009. I rapporten hadde AMI kartlagt situasjonen hos 470 sprøytestøpere i Finland, Danmark, Sverige og Norge. Vi får vente til neste oppdatering med å se om vi følger samme mønster som landene nevnt over. Det vises for øvrig til egen artikkel om investeringssituasjonen i Norge i Plastforums septemberutgave. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078