Topp oppmøte for Norsk Komposittforbund
Norsk Komposittforbund (NKF) avviklet sitt fag- og årsmøte på Rosendal Fjordhotell i Rosendal 10. og 11. mai. Hele 43 deltakere fra 38 forskjellige bedrifter var til stede. Viggo Karlsen, Reichhold, ble gjenvalgt som styreleder. For øvrig; aldri tidligere har så mange møtt fram på et årsmøte i NKF. Arrangementet ble avsluttet med lunsj og omvisning hos Umoe Schat-Harding på Ølve, på andre siden av Hardangerfjorden.
Fagprogrammet var variert og så ut til å falle i smak. Det var mye båt denne gang. Tor Øivind Aa innledet med å fortelle om utviklingen av både produksjonsmetoder, materialvalg og fartøytyper hos Brødrene Aa AS . Fortsatt er ordrebøkene hyggelig lesing for Hyen-bedriften. Mer båt ble det fra både Mundal Båt (store fiskefartøyer samt fórfartøyer til havbruksnæringen – selvfølgelig i komposittmaterialer) og Sandvik Boats . Sistnevnte med store lystfartøyer med bl.a. el.-motor for framdrift. God diskusjon ble det rundt de ikke brennbare LEO-produktene til Saertex (omtalt i april-utgaven av Plastforum). Johan Sunde holdt et åpenhjertig innlegg om mulighetene som åpner seg i alle typer av persontransport og i områder og bygninger der folk ferdes. Jungelen av krav, normer og regelverk er imidlertid den store bøygen for en raskere utvikling av nye løsninger. Samordning i Europa og i EU lar dessverre vente på seg. Paal Fischenich, daglig leder i NKF , hadde for øvrig med seg innlegg om de mange gjenvinningsmulighetene som nå foreligger for komposittavfall. Og ikke minst hadde han med seg en lysbildeserie om komposittstolper for el.forsyning. Markedet er enormt og selskapet Melbye AS, som vel er den største tilbyderen av kraftmaster til norsk el.forsyning, har et uttrykt ønske om samarbeid med norsk komposittindustri om fremtidens master. Her blir det et oppfølgingsmøte der interesserte aktører blir invitert for å se nærmere på mulighetene og der det økonomiske fundament for en utvikling av produksjonsopplegg for stolpene er blant diskusjonstemaene.
Innmelding i Norsk Industri og NHO? Ellers var mange kommet til Rosendal for å høre Carla Botten-Verboven redegjøre for hva Norsk Industri kan gjøre for norsk komposittindustri. Saken om innmelding i Norsk Industri/NHO ble da også, som forventet, den store diskusjonssaken under årsmøtet som avsluttet 1. konferansedag. Fordeler, ulemper og uvisshet omkring kontingentstørrelse, tariffavtaler etc. ble luftet. Noen var for, andre usikre på om det er riktig med en innmelding. Ved avstemming fikk styret fullmakt fra et enstemmig årsmøte til å innlede og gjennomføre forhandlinger med Norsk Industri med sikte på fremtidig innmelding i Norsk Industri. Utfallet av disse forhandlingene legges fram på neste eller et ekstraordinært årsmøte i NKF i 1. halvår 2012. Før det skal NKFs styre og sekretariat informere medlemmene om hva en innmelding vil bety. Alle syntes å være opptatte av at en mulig innmelding som egen bransjeorganisasjon i Norsk Industri ikke måtte resultere i at man fikk en stor avskalling i medlemsmassen.
Årsmøtet forøvrig Økonomien i NKF er grei sett i relasjon til rådende virksomhet i organisasjonen. Viggo Karlsen ble gjenvalgt som styreleder. Det gjorde også de øvrige styremedlemmer med unntak av Reidar Stokke fra SINTEF Materialer og kjemi, som nå takket for seg i styret. Han ble behørig takket av daglig leder for innsats gjennom mange år. Som ny styremedlem ble valgt Helge Støylen fra Brimer Kvamsøy AS.
Og helt til slutt; det å ha en bedrift som er medarrangør til et årsmøte/fagkonferanse og gjennom det avslutte det hele med et interessant bedriftsbesøk, er gull verdt. Ikke bare var maten god, men å se produksjon og dropptest av livbåter hos Umoe Schat-Harding på Ølve, var i seg selv verdt turen til Kvinnherad. Vel blåst, Umoe Schat-Harding og NKF! Asle Isaksen