Rekordtall for årets JEC-messe
I løpet av de siste seks årene har JEC-messen i Paris vokst med 37 prosent i utstillerareal. I år var 1 122 selskaper representert på utstillersiden på til sammen 48 500 m². I løpet av tre, hektiske messedager kom det 29 867 besøkende (27 500 i 2010) fra hele 100 land. 70 prosent var fra utlandet.
JEC-messen i Paris har alltid vært den ledende, internasjonale messen for komposittindustrien. For noen år siden startet JEC-organisasjonen opp en tilsvarende asiatisk messe, JEC-Asia og i 2012 er det duket for tilsvarende i USA. Hvorvidt dette får konsekvenser for det gode internasjonale tilsnittet på JEC i Paris, gjenstår å se. På årets messe var det i alle fall internasjonalt tilsnitt der altså hele 70 prosent av de besøkende kom fra andre land enn Frankrike. Fra Norge dukket det også opp en rekke besøkende, men tallet er, i skrivende stund, ikke offentliggjort fra messearrangøren. Messen opplyser imidlertid at flere nasjoner oppviste en stor økning i antall besøkende. På topp var Korea med 85 prosent (!) flere enn for ett år siden (dog uten at antall hoder er oppgitt). Kina og Østerrike kan oppvise 38 prosent vekst i forhold til fjoråret. Også svensker var det flere av i år, med en vekst på 31 prosent.
Høy avkastning for utstillerne
Propaganda eller ikke; arrangøren av JEC hevder at oppsvinget som ble vist i år også har gitt direkte utslag i mange kontrakter og i direkte salg. Det er innsamlet opplysninger fra utstillerne som, ifølge messearrangøren viser JEC-messens stilling. Frédérique Mutel, JEC President & CEO, opplyser at basert på innsamlede data kan den samlede avkastning fra messen anslås til hele 673 millioner euro. – I gjennomsnitt har utstillere på JEC med seg rundt 65 nyttige kontakter (dvs. kontakter der oppfølging skal skje) og der utstillerne har erklært en payback periode på 20 måneder, sier Frédérique Mutel.
Automatisering og stor vekst mot 2015
Frédérique Mutel har også oppfatninger om de nærmeste årene som ligger foran oss. Hun peker bl.a. på at bransjen vil preges av en betydelig ekspansjon i automatiseringsgraden. Det vil skje i alle land, noe som vil bidra til at det globale komposittmarkedet i gjennomsnitt får en årlig vekst på 6 prosent. Går det som Frédérique Mutel vil, skal komposittindustrien i 2015 omsette for 90 milliarder euro sammenlignet med 68 milliarder i 2011. Det kan tyde på mange gode år foran oss. Les mer om store og små nyheter i kommende utgave av Plastforum – nr. 3/2011, som er på gaten i slutten av april.
Asle Isaksen