23948sdkhjf

Bjørn Abrahamsen ble «Årets nordiske kompositør»

Bjørn Abrahamsen ble under de Nordiske Komposittdager i Varberg hedret og kåret til «Årets nordiske kompositør». Det var en dyktig fagmann som under festmiddagen onsdag 22. september fikk sin velfortjente ros og heder.
Bjørn er en nestor i nordisk komposittbransje og er en person som gjennom mange år har satt tydelige spor etter seg. Det enten det gjelder praktiske og tekniske løsninger eller teoretisk og praktisk opplæring av kunder og bransjekollegaer. Bjørn er født 1. mai 1945 – én uke før freden kom til Norge. Han utdannet seg som trebåtbygger ved Borge Bringsverd Verft i Drøbak. Her bygget han mange BB 11-seilbåter. Eget verft
I 1973 forstod han at plast og sandwichkonstruksjoner var framtiden. Han bestemte seg for å reise til Sverige for å lære faget. Med sin nye kompetanse startet han året etter eget verft utenfor Fredrikstad. Her bygget han bl.a. to nye sjalupper til Kongeskipet Norge og med skrog basert på Divinycell GRP-sandwich. Deretter bygget han den 75 fot store bil- og passasjerfergen «Makø» i plastsandwich som fikk DnV-godkjennelse for bl.a. å gå i 25 cm tykk is. Etter dette fulgte det flere andre bruksbåter i sandwich med laminater basert på glassfiber og aramidfiber. «Makø» er for øvrig fremdeles i drift, nå som skolebåt med hjemmehavn i Fredrikstad.
Bjørn har også bygget avanserte seilbåter i plastsandwich, bl.a. en 6-meter R, «Irene», brukt av den kjente seileren Pelle Pettersson.

Til Diab
Bjørn ble i 1987 ansatt i Diab Norge for å ta seg av teknisk service og engineering innen sandwichkonstruksjoner og for å utvikle anvendelsesområdene innen marin sektor for lystbåter, passasjerferger, marinefartøy, bilferger etc.
Her gjorde Bjørn et stort utviklingsarbeid innen passasjer- og bilferger i samarbeid med Statens vegvesen. Det resulterte i nybygging av store overbygg, hengedekk til personbiler og baugporter i plastsandwich på nye bilferger.

I de senere år har han arbeidet med innføring og opplæring av bedrifter med Diab Core Infusion og for alle tenkelige anvendelsesområder. Han har vært en betydelig pådriver for at plast- og annen industri skal ta i bruk nye, effektive og miljøvennlig produksjonsteknologier.
Et godt eksempel er hans engasjement og bistand under utvikling og produksjon av 4 000 m2 utvendige sandwichpaneler til Horten-bygget i Danmark, produsert og levert av Skandinaviska Glassystem. Dette prosjektet resulterte i utmerkelsen «JEC Innovation Award» på JEC-messen i Paris 2009.

For øvrig: når «vår kompositør» er ute i produksjonshallen hos arbeiderne går han under tittelen «Doktor Bjørn». Vi i Norsk Komposittforbund er stolte over utnevnelsen og vi stiller oss i rekken av gratulanter. Paal Fischenich
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063