23948sdkhjf

Nei til kraftsubsidier for industrien

Etter et møte i Brussel igår, konstaterte Åslaug Haga at det er umulig for Norge å få tilbake et system som gir særlig lave strømpriser for kraftkrevende industri.

I Brussel møtte Haga energikommisær, konkurransekommisær og representanter for EFTAs overvåkingsorgan ESA.
– Vi tror ikke at det innenfor dagens regelverk er mulig å få aksept for myndighetsbestemte kraftkontrakter som innebærer priser under markedsprisen. Det vil være subsidier som fort vil støte mot statsstøtteregelverket, sa ESA-president Per Sanderud til NTB etter møtet.
Vanskelig situasjon Det lenge varslede og sårt etterlengtede industrikraftregimet er et av de mest følsomme temaene for en norsk energiminister i dag. Hagas forgjenger, Odd Roger Enoksen, lovet og lovet i det vide og det brede, men ingen ting kom. Åslaug Haga gjør det stikk motsatte, hun lover ingen ting som helst.
− Jeg har lært gjennom mange år i politikken at det er uklokt å sette tidsfrister på noe man ikke har styring på selv. Hadde det vært opp til oss i regjeringen, hadde vi hatt et perfekt industrikraftregime på plass for lengst. Men vi har EØS og EU-regelverket å forholde oss til, og det er krevende å manøvrere inn mot det hvis målet er å gi industrien billig kraft, sa hun i et intervju med Prosessindustrien i forrige uke.
Haga sier at det jobbes videre med ulike alternativer for industrikraft.
− Jeg er opptatt av at vi får kraftpriser som gjør det mulig å opprettholde industri i landet. At det haster, er jeg fullstendig klar over.
Hydroplaner kan veltes Hydro har planer om modernisering og utvidelse til mange milliarder kroner av aluminiumsverket på Karmøy. Men uten rimelig og langsiktig kraft er det en stor mulighet for at planene ikke blir realisert. Dermed står produksjonen i fare for å bli nedlagt, og flere hundre arbeidsplasser kan gå tapt.
− Hva kan du gjøre for å hindre at det skjer?
−Jeg har snakket med Eivind Reiten om Karmøy-anleggene, og er veldig klar over problemstillingen. Hydro har jobbet med ulike måter å sikre kraft på, men har ikke lykkes med sine forhandlinger. Vi hadde en god gjennomgang av situasjonen, og begge parter har en rimelig god oversikt over hva som er handlingrommet på begge sider av bordet.
− Hvor høy strømpris mener du at tungindustrien i Norge må kunne leve med?
− Det er det ikke mulig å gi et entydig svar på. Mange forhold påvirker situasjonen. For eksempel gjør høy pris på aluminium Hydro i stand til å tåle høyere strømpriser.
− Det kan også være vanskelig for industrien å få lov til å inngå langsiktige kraftavtaler innenfor EU sitt regelverk. Hvordan kan du løse dette? − Svært mange utfordringer er knyttet til det å få til ting som er akseptable innenfor EU sitt regelverk, som legger en del klare begrensinger på hva det er mulig å gjøre. Vi må ha aksept fra ESA på at kraftregimet er på linje med EU, sier Åslaug Haga.
Av Hugo Ryvik hugo@addmedia.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109