Prosjekt for rask formfremstilling
...for et nytt FoU-prosjekt for rask formfremstilling. Prosjektet skal gå over fire år og er nylig blitt innvilget 7,9 mill. kroner fra Forskningsrådets BIA-ordning.
Prosjektet har den noe lange tittelen: «Teknologi for rask og rimelig sprøytestøping av små produktserier – FoU for en ny generasjon forminnsatser». Daglig leder i OM BE Plast, Bjørn Lie, sier til Plastforum at prosjektet til daglig har den langt enklere betegnelsen «Rapid Tooling 4.0». Det har en total kostnadsramme på 22,75 mill. kr. og skal gå over fire år. Forskningsrådet har innvilget 7,9 mill. kroner. Resten dekkes av innsats fra deltakerne i prosjektet.
Deltakerne i det nye prosjektet, til sammen 14 partnere, har en god miks av bedrifter, 3D-selskaper og FoU-institusjoner. NTNU Gjøvik, som ønsker å være i front med bl.a. additiv tilvirkning her i landet, er også med.
OM BE Plast har etter hvert fått god erfaring som prosjektleder og ikke minst med å ta i bruk ny teknologi for fremstilling av verktøyinnsatser for sprøytestøping. Fra før er selskapet kjent for å ha utviklet teknologier som DuoCombe og AddForm.
Den overordnede ideen i det nye prosjektet, er å redusere kostnader og time-to-market for sprøytestøping av plastkomponenter i små serier (både prototyper og komponenter for markedet). Det skal oppnås ved innovativ bruk av forminnsatser som er rimelige og som kan fremstilles raskt. Og som skal gi topp overflatekvalitet på de sprøytestøpte detaljene.
Forminnsatsene vil hovedsakelig lages med additiv tilvirkning (3D-print) i plastbaserte materialer. Men også deler fremstilt ved høyhastighetsmaskinering av spesielle aluminiumslegeringer vil inngå i noen innsatsløsninger.
Bjørn Lie er ikke i tvil om at prosjektet vil løfte fremstillingsmetodene mange hakk. Det er svært viktig, spesielt for små-serier. Slike er det mange av i Norge.
(Plastforums februar/mars-utgave har en bredere omtale av prosjektet på side 30. Bladet skal være ute hos alle. Red.anm.)