Biokompositter - en fornybar erstatning for plast
– DuraSense vil være materialene for bedrifter som søker høy ytelse og et bærekraftig, biobasert alternativ til oljebasert plast, forteller Stora Enso i en pressemelding.
DuraSense skal gjøre det mulig å bruke fornybare fibre, så som trefibre, til å erstatte en stor del av fossilbasert plast.
Produksjonen av biokompositter startet i 2018 på Stora Ensos fabrikk i Sverige, Hylte Mill, etter en investering på 12 millioner euro. Ved full produksjon har fabrikken en produksjonskapasitet på 15 000 årstonn, som skal være Europas største kapasitet av trefiberompositter.
– Det å redusere mengden fossil plast og erstatte den med fornybare og sporbare materialer er en gradvis prosess. Med DuraSense kan vi tilby kundene et trefiberbasert alternativ som forbedrer bærekraftsytelsen og, avhengig av produktet, reduserer karbonavtrykket betydelig, helt opp til 80 prosent, sier Jari Suominen, leder av treprodukter i Stora Enso.
DuraSense-produktfamilien skal passe for et bredt spekter av bruksområder, fra forbruksvarer til industrielle applikasjoner. Typiske anvendelser som trekkes fram inkluderer for eksempel møbler, paller, håndverktøy, bildeler, skjønnhets- og livsstilsprodukter, leker og husholdningsgjenstander, for eksempel kjøkkenredskaper, flaskekorker mm.
DuraSense granulatene er en kombinasjon av naturlige trefibre, polymerer og tilsetningsstoffer som gir formbarhet som for plast, men med bærekraft og bearbeidbarhet som for tre.
Stora Enso skriver at DuraSense også kan kombineres med fibre fra resirkulerte eller bio-baserte polymerer, noe som ytterligere forbedrer miljøverdiene. Kvaliteten DuraSense Eco100, basert på trefibre og biopolymerer, trekkes fram som en kostnadseffektiv kvalitet som kan erstatte fossilbasert plast fullt ut.
– Forbrukerne vil ha det, og DuraSense kan redusere forbruket av plastmaterialer med opptil 60 prosent, noe som vil gi mindre mikroplast i miljøet. Stora Ensos biokompositter kan gjenbrukes sm materiale opptil sju ganger eller resirkuleres sammen med andre plastmaterialer. Alternativt kan brukes til energigjenvinning når produktet til slutt har utspilt sin rolle, sier Patricia Oddshammar, leder av biokompositter hos Stora Enso.