23948sdkhjf

- Mer forskning avgjørende for Norge som havnasjon

- Havøkonomien vil dobles innen 2030. Forskning på, og kunnskap om, havet er nøkkelen til å lykkes med ambisjonen om at Norge skal være en ledende havnasjon, heter det fra høyt hold.
Det var statsråd Iselin Nybø som nylig hadde åpningsinnlegg på Havbrunch hos Validé Haugesund. Her har over 30 bedrifter deltatt i inkubatorprogram siden oppstarten for syv år siden, melder regjeringen.

Den maritime næringen er fremtiden

Forsknings- og høyere utdanningsminister Nybø fortalte om viktigheten av forskning i næringslivet, og spesielt hvor stort det uforløste potensialet i den maritime næringen er.

- Hav er et av de seks strategiske områdene regjeringen har prioritert i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Arbeidsplassene til havs skal være grønne, og de havbaserte næringene våre vil gjøre oss i stand til å utnytte ressursene i havet og på kontinentalsokkelen på en bedre måte, fortsetter Nybø.

Støtteordninger må løftes frem
I salen satt flere bedrifter som nettopp bygger opp havnæringen i Rogalandsregionen. De var alle enige om at havnæringen er, og vil fortsette å være, en svært viktig næring for norsk økonomi i tiden fremover. Samtidig vet alle bedriftene at det ikke hjelper å ha en gründerdrøm om havprosjekter, om det ikke finnes penger for å realisere dem.

- Det er kjekt å høre at forskningsministeren vår har det samme utgangspunktet som oss. Det må bli mer forskning i næringslivet, og vi må bli flinkere til å fortelle om alle støtteordningen som finnes i dag, sier Morten Bergslien, kompetansemekler og ekspert på VRI-midlene i regionen.

Han jobber blant annet med å opplyse start-ups i Rogaland om hvor de kan hente penger, og har vært særlig sentral i flere nøkkelprosjekter i regionen de siste årene. Det er et viktig suksesskriteriet for å lykkes.

Fra Haugesund til Brussel for å vinne midler
Også i Alginor ASA kan de snakke om suksess. Haugesundbedriften arbeider med å utvikle ren og bærekraftig teknologi fra makroalger. I fjor mottok bedriften blant annet støtte fra Forskningsrådets midler til innovasjon i næringslivet. Etter besøk fra forsknings- og høyere utdanningsministeren reiser teamet i bedriften til Brussel. Der skal de konkurrere i finalen om forskningsmidler tilsvarende 20 millioner NOK i EUs "Champions Leauge" for bedrifter.

- Det er inspirerende og flott å se hvordan bedrifter som Alginor begynner i det små, og nå står på dørstokken til Europa. De har forstått hvor mye potensial som ligger på havets grunn for norsk næringsliv. Lykke til i Brussel, sier Nybø og vinker teamet av gårde.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078