Nordisk samarbeid skal heve 3D-mulighetene
Til sammen var ni personer fra tre land, hvor alle jobber på hvert sitt felt hva angår 3D-teknologi, til stede. Fra Norge deltok bl.a. Erik Andreassen fra SINTEF.
Konferansen viste at alle nordiske land har de samme utfordringene når det gjelder additiv produksjon.
Markedene i de respektive land er små – for små. Det var en gjengs oppfatning. Enda verre er det at aktørene føler at de ligger etter det internasjonale gjennomsnittet hva gjelder teknologiutviklingen.
Det svenske, danske, finske og norske markedet er svært lik hverandre. Det er noen store aktører og deretter mange små selskaper. Samlet sett er additivbransjen altså for liten. Ved samarbeid over landegrensene kunne det skapes et nordisk marked, med større muligheter.
Konferansen fokuserte på å finne konkrete samarbeidspunkter. Et første skritt blir å organisere et større, felles seminar. Tanken er at den skal finne sted i Stockholm i november. Det vil være Alfred Nobel Science Parks oppgave å arrangere seminaret. Denne aktøren kan dra nytte av sin erfaring fra 3DTC-prosjektet, som bl.a. finansieres av Region Örebro län og Det europeiske regionale utviklingsfondet.
– Fordi vi driver prosjektet 3DTC, hvor vi blant annet gjør undersøker i svensk industri om hvordan de bruker eller tilegner seg mer kunnskap om additiv produksjon, ønsker vi å koordinere en nordisk satsing. Vi tror at de kommende seminaret skal rette seg både mot industrien og mot akademia, kanskje også til finansieringskildene. Hovedfokus vil være på konkrete og praktisk anvendelige cases, ikke så mye på akademiske teorier, sier Mikael Melitshenko fra Nobel Science Park.
(Kilde: Plastforum (SE)/Christer Åkerlundh)