Norsk-tysk strømkabel kommer på plass
NordLink-kabelen blir den første direkte forbindelsen mellom det norske og det tyske strømnettet, og skal gå mellom Schleswig-Holstein i Tyskland og Agder i Norge. I løpet av høsten legges 99 kilometer med sjøkabel langs den nordtyske kysten, fra diket utenfor den lille byen Büsum til farvannet sørøst for øya Sylt. Installasjonen gjøres i grunt farvann ved hjelp av kabelfartøyene BoDo Constructor og BoDo Connector. Det er kabelleverandøren NKT som produserer og står for installasjonen av denne delen av kabelen, mens Nexans i Halden står for kabel og installasjon på norsk side og i dansk farvann.
- Stadig større del av dette gigantprosjektet kommer på plass, og det er veldig bra å se, sier prosjektdirektør Stein Håvard Auno. - Vi har allerede installert to parallelle kabellengder i den 134 kilometer lange traséen i norsk farvann, samt én i dansk farvann, og snart er første del på plass i Tyskland. Så fortsetter leggingen i tysk og dansk farvann før vi kan gjøre siste skjøt mellom kabellengdene og sette forbindelsen i drift i 2020.
Kabelen vil bidra til utviklingen av et grønnere energisystem. I Nord-Tyskland der forbindelsen nå tilknyttes er det bygget ut store mengder med vindkraft, både på land og til havs. I tillegg bygger tyskerne ut solkraft for å sikre stadig større andel fornybar energi og å fase ut fossil kraftproduksjon. Gjennom forbindelsen til Norge vil de kunne kjøpe norsk vannkraft når det er lite vind og sol, mens Norge kan sikre seg tysk vindkraft og solkraft når det er overskudd av dette. I tillegg bidrar en ny kraftforbindelse til sikker strømforsyning i perioder hvor det er kaldt og tørt i Norge.
Forbindelsen blir samlet sett 623 kilometer lang, og vil ha en kapasitet på 1400 MW. Dette tilsvarer kapasiteten i et større kraftverk. Arbeidet startet opp i 2015, og forbindelsen vil starte driften i 2020. Når NordLink er i drift, vil Norge ha seks strømkabler til utlandet, i tillegg til strømforbindelser over land.
NordLink er et samarbeid mellom Statnett, den tyske systemoperatøren TenneT og den statlige tyske investeringsbanken KfW. Kostnaden for prosjektet er på 1,5-2 milliarder Euro. Handelsinntektene fra kabelen vil over tid betale utbyggingskostnadene og bidra til å redusere nettleia for norske strømkunder.
Fakta:
- 623 km lang, høyspent likestrøms overføring (HVDC)
- Kabelforbindelsen består av to parallelle kabler med samlet kapasitet på 1400 MW med ± 500 kV
- Offshore: 516 km sjøkabel
- Onshore: 54 km med jordkabel (Büsum - Wilster i Schleswig-Holstein) og 53 km luftledning (Vollesfjord - Tonstad i Vest-Agder)
- Nettilknytning: Wilster (DE) og Tonstad (NO) transformatorstasjoner
- I drift i år 2020
Kilde: Pressemelding fra Statnett