Nye tanker innen fiskeoppdrett
Vanligvis settes laksen ut i sjøen som smolt når den veier cirka 180 gram. Nå ser oppdrettsnæringen på muligheten for holde den lenger på land. Tradisjonsrike Lerøy bygger ut Kjærelva-anlegget til 650 millioner kroner på Fitjar, der smolten skal være i tanker til den er halvkiloen. Det vil gi betydelig færre lakselusproblemer. Anlegget vil bli et av verdens største oppdrettsanlegg.
- Når de bruker resirkulert vann er det veldig følsomt for biologisk forurensing og gasser. Da må tankene ha en overflate som er enkel å rengjøre, og i et materiale som har en viss fleksibilitet og tåler slitasje. Stive belegg kan sprekke opp, og da kan fisken rett og slett dø. Polyurea med sine fleksible egenskaper er det beste alternativet, forteller Ole Roger Sem, prosjektleder hos Total Betong AS.
Bryne-selskapet er totalleverandør av bygg til industrien, og har spesialisert seg på fiskeoppdrett. De har totalentreprise på Kjærelva-anlegget, som skal stå klart i mai 2019. De første smoltene er på vei inn allerede, og det har satt krav til både framdrift og kvalitet.
- De første tankene med polyurea-belegg er akkurat overlevert til Lerøy. Vi valgte Mapei som leverandør etter en totalvurdering av produkt, oppfølging, pris og kompetanse. Fagkunnskapen var viktig, og Erik Gabrielsen fra Mapei har vært med oss i prosessen og har kunnet gå god for at løsningene vi har valgt har vært optimale, sier Sem.
Til sammen skal over 18000 m2 kar og gangbaner overflatebehandles.
- For oss er det viktig at Mapei kan hjelpe oss på kort varsel hvis noe skulle dukke opp. Vi har fått god oppfølging hele veien, og ikke minst har de gode kvalitetssikringssystemer som er enkle å følge, forteller prosjektleder Kenneth T. Olsen i Minor Industriplast AS.
De har utført arbeidet på Kjærelva og er godt kjent med Mapei-produkter. - Vi har samarbeidet på flere store prosjekter, inkludert taket på St. Olavs sykehus og parkeringshuset i regjeringskvartalet. Faglig oppfølging og oppsett av systemer er på et nivå vi ikke har opplevd fra andre leverandører. Det hjelper oss til å gjøre en god jobb, sier Olsen.
Kilde: Pressemelding fra Mapei