Norge og Borealis utvider sitt havengasjement i prosjektet STOP
Borealis og SYSTEMIQ, samt partnerne Norges regjering, NOVA Chemicals, Borouge og Veolia, kunngjorde på Bali-konferansen at de forplikter seg til å utvide prosjektet STOP (Stop Ocean Plastics), et initiativ for å forhindre mer plast i havet fra land i Sørøst-Asia. Beslutningen inkluderer å starte minst to ytterligere partnerskap for å forbedre avfallsforbedringen i byer i Sørøst-Asia.
Prosjektet utvides derfor med 10-15 mill. USD (84-126 mill. NOK) til teknisk assistanse, kommunalt engasjement, bedre infrastruktur og andre løsninger for gjenvinning av emballasje.
Den nye forpliktelsen bygger på fremgangen man har sett i det første by-prosjektet av STOP, nemlig i byen Muncar på Java, Indonesia. Prosjektet skal forhindre at mer enn 10.000 tonn plast finner veien til havet de neste fem årene. Dessuten gir prosjektet lokal sysselsetting og det skaper løsninger som varer og utvides. I tillegg gir det smitteeffekt til andre byer.
Prosjektet STOP ble etablert i 2017 av Borealis og SYSTEMIQ. Sistnevnte er et rådgivende og investeringsfirma som jobber for å endre åpenbare systemfeil. Prosjektet tar sikte på å eliminere plastlekkasje til naturmiljøet ved å utvikle partnerskap med by-kommuner for å etablere effektive, sirkulære systemer.
Anslagsvis 80 prosent av marint avfall kommer fra landbaserte kilder, der omtrent 50 prosent stammer fra kun fem asiatiske land. Ettersom den økonomiske veksten har økt i disse landene, har også plastforbruket gått rett til værs. Likevel, man har ikke sett noen særlig utvikling av effektive systemer for avfallshåndtering.
I Indonesia er utfordringen akutt: bare 60 prosent av avfallet samles inn av kommunale systemer. Resten brennes eller dumpes i naturen/havet. Et resultat av forsøplingen og manglende avfallshåndtering er redusert fiske, dalende turisme og en negativ innvirkning på samfunnsøkonomien.
Den indonesiske regjeringen har absolutt reagert og har gått inn i et ambisiøst engasjement for å redusere Indonesias plastforsøpling av havet. Forsøplingen skal reduseres med 70 prosent innen 2025, herunder skal det etableres en varig plan mot marin forsøpling. Landets engasjement er avhengig av rask framvekst av avfallssystemer i byene, kombinert med solide mål, innovasjon og sirkulær tankegang og god emballasjedesign. Prosjekt STOP bidrar til dette.
Muncar, der det første STOP-prosjektet ble initiert, er en stor fiskehavn på Øst Java. Stedet var uten et effektivt avfallshåndteringssystem og med et forferdelig plastberg i havneområdet, på strendene og i elvene.
Ifølge en undersøkelse om avfallsvaner i befolkningen gjort av Sustainable Waste Indonesia (SWI), har 90 prosent av Muncars husholdninger ikke formelle avfallsinnsamlingstjenester. Som et resultat dumper ca 45 prosent av innbyggerne i Muncar avfallet i elvene, og rundt 20 prosent brenner det. Resten ender på landfyllinger eller graves ned.
Utvidelsen av prosjektet i Muncar gjør nå at tiltakene utvides og kommer tidligere enn opprinnelig planlagt.
Ledelsen i Borealis og SYSTEMIQ er store optimister. De gleder seg over at Indonesiske myndigheter også engasjerer seg. Og selvfølgelig over at prosjektpartnernes innsats og store engasjement gjør at prosjektet utvider seg i både hastighet og omfang. Det kan gjøre Indonesia til en modell for hva som kan oppnås over hele Asia og verden.
– Norge har valgt å støtte prosjektet fordi det tar sikte på å takle grunnleggende svakheter og problemer i avfallshåndteringen. Vi ser store muligheter for å redusere strømmen av søppel i havet, sier Vegard Kaale, ambassadør i Indonesia.
– Indonesia har satt seg ambisiøse mål for å redusere plastforsøplingen av havet. Vi ønsker å støtte landets anstrengelser så godt vi kan."
Se mer om prosjektet på www.stopoceanplastics.com eller se denne video for å lære mer.