23948sdkhjf

Unikt næringslivssamarbeid om plast i havet

Norges Rederiforbund, WWF Verdens Naturfond og Æra samler sentrale aktører innen hav- og avfallsindustrien for å skape nye løsninger for opprydding av marin forsøpling og plast på avveie. Det skjer gjennom prosjektet Circular Cleanup.

- I dag finnes det ikke et velegnet system for å ta imot og gjenbruke store mengder plast i havet. Derfor må næringene ta et større ansvar og sammen finne løsninger som både kan fjerne problemene og bidra til et renere hav, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg.

Samarbeidet er unikt med tanke på bredden i verdikjeden, det sterke fagmiljøet og en felles ambisjon om å løse utfordringen med plast i havet. Ved å kombinere kjernekompetanse innen monitorering av hav og kyst, med teknologiutviklere og digitalisering og avfallshåndtering skal aktørene i Circular Cleanup skape nye løsninger for mer effektiv opprydding.

- Norge har verdensledende kompetanse ikke bare innen maritim virksomhet, men også innenfor teknologi for avfallshåndtering. Man skal ikke se bort fra at dette samarbeidet sitter på nøkkelen til å gode svar på våre felles utfordringer, sier Solberg.

SAMMEN MOT PLAST: Rederiforbundets Harald Solberg (t.v.) har gått sammen med Bård Vegard Solhjell i WWF for å rydde opp plast i havet. FOTO: NORGES REDERIFORBUND

- Åtte millioner tonn plast ender opp i havet hvert år, og vi trenger globale løsninger, på tvers av næringer. Det er mye som kan gjøres for å få bukt med den enorme forsøplingen av havet vårt. Circular Cleanup ønsker å finne nye løsninger hvor vi gjør oppryddingen av havet bærekraftig og lønnsomt, sier generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell.

- Æras plattform Floke er designet for å løse komplekse samfunnsutfordringer som marin forsøpling, og det er denne metodikken vi bruker i Circular Cleanup. Gjennom en innovasjonsprosess over seks måneder går vi gjennom innsiktsarbeid, konseptutvikling og testing for å skape en portefølje med mange løsninger for renere hav, sier prosessleder for Circular Cleanup, Simen Knudsen i Æra.

Topplederne fra hvert selskap eller organisajon var samlet til workshop 23. november. Der fikk de også fikk en foredrag fra Kristine Berg i Tomra om prosjektet eXXpedition - et forskningsseilas gjennom The Great Pacific Garbage Patch. 

Circular Cleanup lanserer porteføljen med resultater om noen måneder, nærmere bestemt 13. mars 2019.

Samarbeidet i Circular Cleanup består av disse aktørene:

Norges Rederiforbund, WWF Verdens naturfond, Tomra Collection Solutions, Subsea7, SINTEF Ocean, Empower, Quantafuel, Klaveness Marine, Kystverket, Barentswatch, Oslo kommune, Bergen kommune, Wilstar, Sjøfartsdirektoratet, Senter for oljevern og marint miljø, DNV-GL, Redningsselskapet, Color Line Marine. Prosjektet ledes av Æra Strategic Innovation.

 

Kilde: Norges Rederiforbund

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079