Snart klar til å lage diesel av plastavfall
Norske Quantafuel, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo, har patentert en katalysator for en egenutviklet prosess (QF-prosessen) der plastavfall via pyrolyse (plasten oppvarmes til ca. 450 grader i fire til seks timer) omdannes til forskjellige fraksjoner av hydrokarboner. Alle fraksjonene kan brukes videre i produksjon av kjemikalier i en eller annen form. Per i dag gir QF-prosessen fire forskjellige produktfraksjoner, fra de helt lette til de tunge, hvorav dieselfraksjonen utgjør ca. 56 prosent av totalen.
QF-prosessen er spesielt designet for mindre produksjonsanlegg og der virkningsgraden rapporteres å være svært høy og bedre enn i største, industrielle anleggene.
De første minifabrikkene er solgt til Mexico og England og i mai skal den danske fabrikken Quantafuel Skive ApS, stå klar til produksjon.
Byggearbeidene på produksjonshallen ble påbegynt i april 2018. Rett før jul ankom den første leveransen til prosessanlegget i form av utstyr plassert i 16 containere.
For daglig leder i Quantafuel Skive, Rasmus Hvid Kærsgaard, var det en stor dag endelig å få prosessdelene levert. Han forteller at man nå starter installasjonen av til sammen fire prosesslinjer som skal omdanne plastavfall via pyrolyse, katalyse og destillasjon for så å bli til drivstoff i form av diesel.
Denne første leveransen av anlegget kom fra Kina. Resten av anlegget settes sammen av maskiner og utstyr fra blant annet Norge, Sverige, Danmark og Sveits. Rasmus Hvid Kærsgaard innrømmer at det tidvis kan gi grått hår at man samler så mange anleggsdeler fra forskjellige leverandører for deretter å skulle få dem til å fungere sammen.
– Men slik er det å ligge i front med en ny teknologi. Vi bare må vise verden at teknologien fungerer før noen annen kommer og gjør det foran øynene våre, avslutter Rasmus Hvid Kærsgaard.
Anlegget er planlagt å starte driften i slutten av mai. Det får en kapasitet på ca. 60 tonn plastavfall i døgnet, men Quantafuels ledelse håper å kunne utvide virksomheten allerede i 2021 til å behandle tre ganger så store volumer.