23948sdkhjf

God vekst i norsk industri

2019 ligger an til å bli et år med underliggende god vekst i norsk industri. Det viser årets Konjunkturrapport fra Norsk Industri som ble presentert tirsdag.

Basert på tilbakemeldinger fra de 200 største medlemsbedriftene, spår organisasjonen at industrien jevnt over vil ha seks til åtte prosent vekst i år.

Norsk Industri mener at det ligger til rette også for økt industrisysselsetting i inneværende år. Prognosen går ut på to prosent vekst i industrisysselsettingen.

Ettersom SSB har påvist at nesten en av fire kroner av innenlands tjenesteproduksjon etterspørres av industrien, vil det bli "mange flere ansatte i Norge gjennom ringvirkningene når industrien er i vekstmodus", heter det i årets Konjunkturrapport.

I rapporten understrekes det at internasjonal industrivirksomhet med basis i Norge, trenger en viss årlig vekst for å ta omstillings- og utviklingskostnader forbundet med å ta frem nye produkter, nye produksjonsprosesser og inntreden i nye markeder.

Det understrekes at Norge – som fortsatt har et svært høyt kostnadsnivå sammenlignet med resten av Europa – må stille sterke krav til egen produktivitet for å lykkes internasjonalt.

 

Allerede i fjor passerte industriens investeringer toppnivået etter finanskrisen. Så melder også SSB om sterk vekst i år. Særlig er det prosessindustrien som nå investerer. Utviklingstillatelsene i oppdrettsnæringen bidrar også med store fastlandsinvesteringer. Økte investeringer sikrer arbeidsplasser over tid, skriver Norsk Industri.

Digitalisering har for lengst gjort sitt inntog i industrien. Både i forhold til å ta i bruk ny teknologi, endre strategier og dels endre forretningsmodeller. Men medlemsmassen spriker. Bedriftens størrelse innvirker på omfanget av digitalisering hos bedriftene.

Etter flere harde år med kraftig nedskalering, gjør oljeindustrien i år comeback. Hjemmemarkedet har holdt seg oppe takket være Johan Sverdrup. Nå våkner også det internasjonale markedet igjen. Leverandørindustrien innstiller seg på flere mindre utbygginger og dels vridning over mot nærliggende markeder.

I Konjunkturrapporten 2019 sies det rett ut at den nylige etableringen av en flertallsregjering, innebærer en "slutt på at Stortingets Dokument 8-forslag med manglende konsekvensanalyse kan bankes igjennom på kort tid".

Mye i regjeringserklæringen peker riktig vei, heter det i rapporten. Man fremholder særlig betydningen av en industripolitikk som understøtter industribedrifter som vil ta nye teknologiutfordringer og komme seg ut på nye markeder for å bli mer robuste.

Norsk Industri ser frem til en tett dialog med regjeringen når denne nå skal gjennomgå det næringsrettede virkemiddelapparatet. I rapporten ligger det en analyse av de virkemidlene og institusjonene som treffer industrien mest.

EØS-avtalen er i år 25 år. Følgelig er avtalen viet 25 symbolske sider i rapporten. Industriens viktigste budskap er at "Norge må arbeide tidligere og mer strategisk med saker, så de ikke volder oss unødig bry i en senere fase".

På den måten – heter det i rapporten – "kan vi slippe særnorske debatter om EØS-relevante direktiver lenge etter at 27 land i EU har funnet kompromisser de lever godt med".

 

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.324