23948sdkhjf

VIDEO: Bygger resirkuleringsanlegg for alle Norges flasker

Hvert år sender vi 20 000 tonn plastflasker ut av landet for resirkulering. Nå investerer Infinitum og Veolia 200 millioner kroner i et resirkuleringsanlegg i Fet kommune, slik at flaskene ikke trenger å ta turen til Sverige eller Tyskland for å få nytt liv.

Infinitum driver panteordningen i Norge. På Heia i Fet kommune sorterer og bearbeider selskapet årlig over én milliard plastflasker og bokser som kommer inn gjennom panteordningen. Nå investeres nærmere 200 millioner kroner i et nytt resirkuleringsanlegg på tomten, der det skal produseres PET-plastråstoff til nye flasker.

Byggingen av det nye innlegget starter før sommeren, og produksjonen av resirkulert PET-materiale skal starte i andre halvår i 2020. Infinitum skal eie bygget og leie ut til Veolia, som skal drifte anlegget.

Se video av hva som foregår på anlegget her

– Resirkuleringsanlegget vil skape opp mot 30 arbeidsplasser og bidra til å utvikle kompetanse og et fagmiljø innen resirkulering i Norge, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

– Vi er glade for å kunne bidra til at ren PET-plast kan resirkuleres og brukes igjen og igjen til nye flasker i en lukket sløyfe. Dette har en betydelig miljøeffekt, sier Stephan Bockmühl, som er leder for PET-resirkulering i Veolia.

I dag må PET-materiale fra innsamlede flasker sendes til Sverige og Tyskland for å gjøres om til råstoff for nye flasker.

– Dersom nye flasker lages med 80 prosent resirkulert materiale, vil plasten i flaskene i snitt blir brukt fem ganger i den lukkede sløyfen. Dette vil i så fall gi en årlig reduksjon i klimagassutslipp på 77 500 tonn, sier Maldum.  

En utfordring i dag er at drikkevareprodusentene velger ny plast i flasker, fordi oljeprisen er lav og ny plast billig. Største delen av panteflaskene i Norge ender derfor ofte opp som flasker i europeiske land uten pantesystem eller effektivt innsamlingssystem, i stedet for å bli til nye flasker i Norge. Infinitum har med støtte fra bransjen derfor foreslått en endring av dagens avgiftssystem.

– Drikkevareemballasje er allerede er tungt avgiftsbelagt, men ikke alle avgiftene har miljøeffekt. De opprettholder en gammeldags bruk og kast-holdning. Vi ønsker oss heller en avgift som belønner bruk av resirkulert plastmateriale. Da vil vi redusere vi både oljeforbruk og utslipp, sier Maldum.  

Kilde: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109