Forskning: Matrester kan bli holdbar plast
Det er anslått at opptil 40 prosent av alle matvarer havner som avfall, som sløser med energi og naturressurser.
Forskere ved høgskolen i Borås i Sverige har undersøkt hvordan sopp kan gjøre matindustrien mer sirkulær. I en undersøkelse har den brasilianske forskeren Pedro F. Souza Filho sett på hvordan avfallet fra produksjonsprosesser av potetstivelse, appelsinjuice, erteprotein og hvetestivelse kan minimeres, skriver Plastforums svenske søsterside.
I studien har han brukt restprodukter som normalt kastes for å dyrke proteinrike sopp. Svampen kan igjen brukes til produksjon av bioplast.
- Dette er et veldig spennende forskningsområde, og jeg skal tilbringe de resterende månedene i Borås for å undersøke mer om hvordan dyrking av hvetestrå kan brukes til produksjon av bioplast. Deretter drar jeg hjem til Brasil hvor jeg håper å få mulighet til å jobbe med lignende løsninger, bare med kaktus som kildemateriale, sier Filho.
Svampen, Rhizopus oryzae, finnes i jordsmonn over hele verden. For eksempel i India, Argentina, Sør-Afrika, Israel, men også i Spania, Italia, Ungarn og Tyskland med flere land.