Mindre plast i matemballasje
Vi er mange som ønsker å redusere plastbruken. Det er også målet til det nystartede forskningsprosjektet ReducePack.
– I ReducePack ønsker vi å finne løsninger som gjør det mulig å redusere plastbruken, sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje, og samtidig sikre at maten beholder både kvaliteten og holdbarheten, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Hun er ansvarlig for forskningsdelen i prosjektet.
Både matprodusenter og leverandører innen emballasje, etiketter og pakkemaskiner, deltar i prosjektet.
– Vi må utnytte ressursene optimalt, og det betyr minst mulig avfall. Det handler om både å ta vare på maten og benytte emballasjeløsninger som er gunstig fra et miljøståsted, sier Marit Kvalvåg Pettersen.
Det er spesielt tre måter prosjektdeltakerne vil jobbe med å redusere avfallet:
- Redusere plastforbruket ved å utvikle nye emballasjematerialer basert på fiber som råstoff (Reduce by Replace)
- Reduserer plastforbrbuket ved å utvikle emballasjeløsninger med redusert materialforbruk (Reduce by Reduction)
- Redusere plastbruken ved å utvikle, tilpasse og utnytte materialer som er gjenvinnbare (Redusce by Recycle)
Bama, som er prosjekteier, har forventninger om å utvikle klima- og miljøvennlige emballasjeløsninger for flere av sine produkter. Her vil fiberbaserte materialer være sentrale.
– Mange frukt- og grønt-produkter kan godt pakkes i fiberemballasje istedenfor i plast, samtidig er det viktig der produktene må pakkes i plast at det benyttes en plast som er materialgjenvinnbar og at det ikke brukes med emballasjemateriale enn nødvendig, sier Thomas Eie i BAMA.
Foruten Bama deltar flere andre matprodusenter og leverandører knyttet til emballasjeindustrien. Så i tillegg frukt og grønt er prosjektets mål å utvikle mer miljøvennlige emballasjeløsninger for kyllingfilet, spekemat og margarin.
ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt, finansiert av Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills
Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit.
Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge.
Kilde: Pressemelding fra Nofima