23948sdkhjf

Plastdebatt på Plastteknik: - Hvordan løser man plastproblemene?

I begynnelsen av mai var det duket for Plastteknik Nordic-messen i Malmö, Sverige.

Messen samler de største aktørene gjennom hele Skandinavia for å utveksle informasjon, vise frem det siste av nyheter i industrien og for å holde folk oppdatert på industrien.

Under messens andre dag ble det holdt en paneldebatt under tittelen «Plast er for godt til å kaste bort – så hvordan løser vi problemene?».

Panelet samlet en rekke navn i den skandinaviske plastindustrien, blant andre Ole Jan Myhre, Market Manager for norske Norner AS, et uavhengig Polymer Institutt basert i Stathelle, Telemark.

Blant de andre gjestene fra de andre landene var Vesa Kärhä fra FPIF, Lena Lundberg fra IKEM, Leif Nilsson fra SPIF og Thomas Drustrup fra Dansk Plastindustriförening.

Panelet snakket mye om fakta mot følelser innenfor plast, hvor mange mener at negativ omtale av plastindustrien og de negative assosiasjonene ofte kommer fra følelsesbasert retorikk, uten å nødvendigvis være basert på fakta.

- Det er mangel på kunnskap for mange av menneskene i industrien, uttalte Leif Nillson fra SPIF.

- Jeg tror vi må hjelpe dem med å lære mer om plast, om hvordan man skal designe plastprodukter slik at vi kan resirkulere dem.

Norners Ole Jan Myhre var enig i uttalelsen, men så dog et par problemer:

- Dersom man ser på informasjonen som vi prøver å kommunisere til folket, så når det ofte ikke de riktige delene av folket. Vi er en del av menigheten i denne bransjen, vi kan veldig lett være enige om at «plastic is fantastic», men den beskjeden er vanskelig å få ut, sa han.

Myhre pekte på mediene, og mente de måtte spille en del i kampen for å nå ut med plastkunnskapene:

- Det folket hører mest er at plast er dårlig for havene, og plast er dårlig for miljøet, som er delvis sant, men det er fortsatt et av de beste materialene i verden på grunn av holdbarheten og dets lave vekt og karbonavtrykk.

Thomas Drustrup fra Dansk Plastindustriförening tok også opp emnet om mytene rundt plast, og mente man måtte gjøre slik de gjør i Danmark, med å benytte seg av sosiale medier for å direkte ta opp kampen mot falske plastmyter.

- Vi har så mange gode tilfeller hvor plast har gjort gode ting for samfunnet. Det hjelper med å kutte matsvinn og det hjelper på å kutte karbonfotavtrykkene fra biler, sa Drustrup, og refererte til at biler laget av plast er lettere enn vanlige biler, og derfor krever mindre drivstoff. 

Debatten la også opp til at publikum kunne få stille spørsmål til debattantene, for å oppfordre til videre diskusjon.

 

 

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078