Går sammen om havbunn-forskning
NTNU I Trondheim går i tospann med det amerikanske subseaselskapet Ocean Infinity. Samarbeidet går ut på å forske på marint miljø fra det amerikanske selskapets fartøyer.
Samarbeidet skal vare over flere år, ifølge subseaworldnews, og skal danne grunnlaget for den største ansamlingen av data fra dype farvann på verdensbasis. Samarbeidet er et forskningsprosjekt.
Materialet som vil bli samlet inn, vil være tilgjengelig for forskere og andre akademikere, og skal danne grunnlaget for en videre studie av økosystemene på dype hav. Dette skal til slutt brukes i konserveringen og beskyttelsen som FN har satt som bærekraftsmål til havs.
Ocean Infinity og NTNU har utviklet sepsialdesignet utstyr for dypvannsinnsamling av data. Disse skal foregå fra den amerikanske subseagigantens ulike fartøy, og fra disse vil det bli sendt undervannsfartøy (ROV) som forskere ved NTNU er blitt opplært til å bruke. Dette skal sikre best mulig data. Når dataene er hentet inn, vil disse bli sendt tilbake til forskere ved det norske universitetet hvor det blir foretatt analyser av dataene.
- For oss er det helt avgjørende at vi må ta vare på havenes helse i et lengre persektiv. Dette må vi gjøre også utifra vår egen påvirkning, men også i samarbeid med andre som bruker og opererer i havet. Derfor er samarbeidet med NTNU svært viktig for oss i det videre arbeidet med bærekraftig virksomhet og et grønt skifte til havs, sier Oliver Plunkett. Han er adm. dir. i Ocean Infinity.
Professor Fredrik Søreide ved NTNU, sier i en kommentar til subseaworldnews at han er svært glad for at NTNU kan samarbeide med en så framtredende subsea-aktør som Ocean Infintiy. Søreide er også styreleder i Ocean Infitiy Scientific Advisory.