23948sdkhjf

Forsker på vektløse solceller

Karlstads universitet i Sverige har fått ytterligere midler fra den svenske Rymdstyrelsen for å fortsette forskningen på hvordan det aktive laget av polymere solceller dannes og påvirkes under vektløse forhold.

Solcelleforskningen ved Karlstad universitet tildeles 3,1 millioner svenske kroner i to år av Rymdstyrelsen, som er en sentral administrativ myndighet under Kunnskapsdepartementet med ansvar for statlig finansierte nasjonale og internasjonale romoperasjoner i Sverige.

 - Det er utrolig morsomt å ha en forlengelse av dette høyrisikoprosjektet med romfartsverket. I tillegg har vi nok en gang gått gjennom nåløyet og mottatt en positiv beskjed fra ESA, European Space Agency, om å gjøre våre nye eksperimenter under parabolske flyreiser høsten 2020. Dette er bekreftelser på at vi er på rett vei og dermed setter vi Karlstad University på kartet når det gjelder forskning av internasjonal betydning, sier Jan van Stam, professor i fysisk kjemi ved Karlstad universitet.

Nå planlegges det eksperimenter i fly som foretar såkalte paraboliske flyvninger der mikrogravitet skapes. I de kommende eksperimentene blir solcellens aktive lag undersøkt, laget der sollyset blir konvertert til strøm. Denne gangen vil du se på molekyler i to forskjellige polymermaterialer og teste nye løsemidler.

- Denne forskningen bidrar til forståelsen av tørkeprosessen. Det vil si det aktive lagets overgang fra løsning til fast, tynn film. Når tyngdekraften fjernes, skjer faseseparasjon, det vil si når de oppløste stoffene skilles fra hverandre, saktere og det er da mulig å studere hvordan materialets struktur endres mer detaljert. Å kunne forstå og kontrollere den prosessen er av stor betydning for ytelsen og produksjonen av polymersolceller, sier Jan van Stam.

For å få tilgang til det parabolske flymiljøet, må prosjektet være vitenskapelig godkjent og finansieringen sikret.

På Novespace Novespace-fabrikken i franske Bordeaux gjennomføres disse flyvningene to ganger i året på vegne av ESA, det europeiske ekvivalentet til NASA, og hver gang flere forskerteam fra forskjellige land blir med samtidig.

Kilde: Plastnet,

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078