23948sdkhjf

- Korona knekker bedrifter

Koronaviruset snur økonomien. Antall konkurser vil igjen øke i Vest-Europa etter en hyggelig nedgang i 2019. – Det slår også inn her i Norge, sier Morten Nordvold i Atradius i en pressemelding.

For Vest-Europa ble 2019 et hyggelig år målt i antall konkurser. Nedgangen ble på 0,2 prosent. Sånn kunne det fortsatt, men koronaviruset bråsnur utviklingen.

Atradius er en av verdens største kredittforsikringsselskap og sitter på finansiell informasjon om 240 millioner virksomheter verden over. Det gir en unik innsikt for å gi et globalt bilde. Nå har selskapet gitt en oppdatert analyse. Den tar opp i seg koronautbruddet så langt, og den tegner dystre utsikter.

Analysen viser at koronaviruset slår brutalt inn. Aller hardest rammet er Kina og Asia. Der kan veksten i antall konkurser bli så sterk som fire prosent, sier Atradius.

Viktig forutsetning

Det kan likevel bli betydelig verre. – Prognosene forutsetter at vi unngår en alvorlig pandemi med stor spredning av sykdommen, sier landsjef Morten Nordvold i Atradius i Norge.

– Her i Norge har vi så langt ikke sett de helt store utslagene, men norske eksportører vil merke det etter hvert som konsekvensene begynner å vise seg i våre viktigste eksportmarkeder, sier Nordvold.

Bransjene som foreløpig merker konsekvensene av koronaviruset er alle relatert til reiseliv (hoteller, flyselskap og messearrangører).

Flere vil rammes

– Det vil spre seg til nye bransjer. Det handler blant annet om avhengighet av viktig innsats- og importvarer fra Kina og utviklingen i våre største eksportmarkeder. Fallende aksjekurser, dramatisk fall i oljeprisen og en svekket kronekurs forverrer situasjonen, sier Nordvold.

For økonomien i Asia er det særskilt koronaviruset som forklarer de mørke skyene. Det gir økt usikkerhet. I tillegg kommer konsekvensene av synkende internasjonal handel. Utfallet kan bli utsettelse av investeringer, sier Atradius i analysen.

Forventet konkursutvikling i noen viktige eksportmarkeder

  • Storbritannia: 7 % vekst. På slutten av 2019 stagnerte den britiske økonomien. Brexit gir ytterligere press og usikkerhet.
  • Sverige og Danmark: 3 % veks. Både i Sverige og Danmark er økonomiene i svak vekst.
  • Frankrike: 2 % vekst, på tross av lav inflasjon og økt kjøpekraft. I 2019 falt antall konkurser med 4 prosent.
  • Tyskland: 1 % vekst. Global nedgang i økonomien slår inn.
  • USA: 2 % vekst (ned fra 2,5 % i 2019)

Prognosen er forbundet med stor usikkerhet da det er uvisst hvordan spredningen av koronaviruset utvikler seg.

Kilde: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062