Svenske forskere bak unike nanoelastomerer
Forskere ved Chalmers har oppdaget en måte å lage elastiske lignende materialer med unike egenskaper som kan erstatte menneskelig vev.
Dette skriver Plastnet, Plastforums svenske søsterside.
Forskerne har utviklet et materiale som kun består av komponenter som har vist seg å fungere godt i kroppen. Polymerbasen er den samme som i PMMA. Men i det nye materialet har de polymere komponentene blitt redesignet, og gjennom nanostrukturering har de fått helt nye og unike egenskaper.
Materialet er patentert. Forskernes ambisjon var å produsere et hardt benlignende materiale, men resultatet overrasket.
-Vi ble virkelig overrasket over at materialet kunne være så mykt, fleksibelt og ekstremt elastisk. At det ikke ville fungere som et beinutskiftningsmateriale ble tydelig, men de nye og uventede egenskapene gjorde oppdagelsen vår minst like spennende, sier Anand Kumar Rajasekharan, lege i kjemi og en av forskerne bak studien.
Resultatene viser at det elastiske materialet har unike egenskaper som er egnet for mange bruksområder, inkludert medisinsk teknologi.
- Det første vi ser på nå er urinkateter. Siden materialet kan gjøres på en måte som forhindrer bakterier i å vokse på overflaten, er det veldig godt tilpasset denne typen applikasjoner, sier Martin Andersson, forskningsleder for studien og professor i kjemi ved Chalmers.
Strukturen til den nye nanoelastomeren lar den overflatebehandles på en måte som gjør den antibakteriell på en naturlig, ikke-giftig måte.
Dette oppnås ved å binde små proteiner (antibakterielle peptider) som utgjør en naturlig del av immunforsvaret vårt. Dette kan igjen redusere bruken av antibiotika og på denne måten kan det nye materialet også bli en del av kampen mot antibiotikaresistens.
Nano-elastomeren kan enten settes inn med punkteringskirurgi eller kanyler og dermed bidra til å redusere behovet for kirurgi for å gjenoppbygge deler av kroppen. Ved hjelp av en additiv fremstillingsmetode kan visse strukturer også skrives ut.
Materialets fleksibilitet kan kontrolleres slik at det etterligner menneskelig brusk og det kan injiseres som en tyktflytende væske for deretter å danne sin elastiske struktur på plass i kroppen.
En annen fordel med materialet er at det inneholder ordnede nanoporer og derfor kan lastes med medisiner for å forbedre helbredelsen. Det blir mulig å gjøre en lokal behandling og dermed unngå å behandle hele kroppen, noe som kan redusere problemer med medisinske bivirkninger.
Siden det er giftfritt fungerer det utmerket som fyll. Forskerne ser derfor plastikkirurgi som en annen veldig interessant applikasjon for nanoelastomeren.
Akkurat nå jobber Anand Kumar Rajasekharan på heltid for å ta forskningen videre inn i bransjen, gjennom det nystartede selskapet Amferia.
Oppstartsselskapet Amferia er stiftet og eies av forskerne bak studien, Martin Andersson og Anand Kumar Rajasekharan sammen med forsker Saba Atefyekta.
Kilde: Plastnet / Chalmers