Plast får en renessanse under koronakrisen
Å kutte ned på plastmengdene og engangsplast var toneangivende før koronakrisen. Men nå har verden fått et akutt behov for plastemballasje på grunn av økt smittefare.
Det meste skal pakkes inn i plast nå – for å unngå smittespredning. NRK har besøkt Bakermester Klausen i Krokstadelva, og her brukes det mer plast enn noen gang som emballasje.
– Det er småvarene som er ekstra jobb nå. Vi pakker jo rundstykker, wienerbrød og fylte horn i plast, og det har vi aldri gjort før, sier Ben Klausen til NRK.
Som følge av økt etterspørsel er det nå plastmangel mange steder i Europa, noe også bakermesteren har fått merke.
PLAST-ETTERSPØRSEL: Hos næringsmiddelemballasje-produsenten Stenqvist har man merket stor etterspørsel etter plastemballasje under koronakrisen. FOTO: STENQVIST
– Vi får plastposer for ei og ei uke av gangen. Vi har tømt alle lokale leverandører i området her, og nå er det tre vareslag vi ikke får bakt, sier Klausen til NRK.
Det er derimot ikkje berre Bakermester Klausen som har fått merke den akutte plastmangelen som følgje av koronakrisa. Situasjonen er nemleg lik over heile Europa.
Hos næringsmiddelemballasje-produsenten Stenqvist AS, merker man stor etterspørsel etter denne type råvare for tiden. Firmaet får igjen sine råvarer fra andre europeiske land.
Bakgrunnen for den store etterspørselen skyldes at flere varer nå må pakkes i plast enn tidligere, og grunnen til dette er at resirkulert plast ikke er godkjent i direkte kontakt med mat og at papir gjør det lettere for kundene åpne og se på innholdet.
Hos Bakermester Klausen bruker man i disse koronatider om lag 60.000 flere plastposer i uka enn vanlig.