Vil ta måneder å rydde opp
Det kan ta flere måneder å rydde opp plastpelletsene langs Oslofjorden.
Det opplyser Kystverket, som har startet en statlig opprydningsaksjon, til Dagsavisen. 23. februar i år lakk 13,3 tonn med plastpellets ut fra et skip utenfor Stavanger. Plastbitene havnet i Oslofjorden, og politiet antar at det er snakk om 5-600 millioner biter som havnet i sjøen, og som siden har forurenset strender på begge sider av fjorden.
Oppryddingen kan ta måneder. Ikke bare på grunn av omfanget av utslippet, men også fordi mange av plastbitene ligger i fuglereservater som har ferdselsforbud fram til 31. juli.
Gamle Østfold fylke var ett av de hardest rammede områdene, og der er det blitt plukket opp 1,8 tonn. Etter at den statlige ryddeaksjonen ble iverksatt er det ikke blitt rapportert om store påslag av plastpellets. Men den siste tiden er det blitt registrert plastpellets på 10 ulike steder i Sverige.
En meldingslinje er opprettet til Kystverket, slik at folk som finner plast kan ringe inn til 33034810. Kystverket håper at så mange som finner plast, ringer inn slik at man får kartlagt det hele og fulle omfanget og hvor man skal begynne å samle inn plastpelletsene.
Kystverket opplyser til Dagsavisen at det ikke er gjort funn som tyder på at dyrelivet er rammet av utslippet så langt. Kystverket ser gjerne at frivillige også bidrar i opprydningsaksjonen der hvor det er mulig, men at alt som blir plukket opp blir meldt til Kystverket.
Det er rederiet Seatrans Ship Management som eier skipet M/V «Trans Carrier», hvor utslippet kommer fra. De betaler for oppryddingsaksjonen, og bidrar også med ressurser i selve oppryddingen, ifølge Kystverket.