- Plastimportører og -produsenter må betale mer
- Norske produsenter og importører av plast betaler for lite, og slipper unna kostnadene ved innsamlig og jennvinning av den samme plasten.
Det sier Svein Kamfjord til Dagsavisen. Han er direktør i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs. Dette er et selskap som representerer de kommune avfallsselskapene her i landet.
Kamfjord har sammenliknet det norske produsenter og importører betaler av plast til Grønt Punkt Norge for innsamling og gjenvinning av husholdningplast, og sammenliknet hva andre produsenter og importører betaler i andre land. Han har funnet ut at i Noge betaler de langt mindre - 1,38 kroner pr kilo, mens i andre land betaler tilsvarende bedrifter minst det dobbelte.
I andre land betaler returselskapene innsamlingsordningene sine fullt ut. I Norge er det ikke slik.
- Grønt Punkt Norge har lagt en stor del av innsamlingskostnadene bli dekket av kommunnene, sier Kamfjord til avisa. Han mener at dersom Grønt Punkt Norge har krevd like mye kompensasjon pr plast som returselskap i andre land, så ville kommunene fått betalt for kostnadene de har med husholdningsplasten. Og så ville renovasjonsgebyret gått ned mange steder. Men vel så viktig for Kamfjord er at finansieringen av materialgjenvinningen vill bli plassert der den jhører hjemme, nemlig hos produsentene.
BETALE MER: Svein Kamfjord i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs mener plastprodusentene og -importørene må betale mer for gjenvinnbar plastinnsamling. FOTO: KS BEDRIFT
-Nå er det forbrukerne som må betale nærmest dobbelt opp. Først for plastemballasjen og så gjennom renovasjonsgebyret de betaler til kommunen, sier han til Dagsavisen.
Kamfjord mener det bør settes ned et utvalg som blant annet bør vurdere følgende:
1.Krav fra myndighetene om innsamling og betaling av all plast som sendes ut i markedet.
2.Etablering av en database der produsenter og importører registrerer plastemaballasje de sender ut.
3.Differensiering av hvor mye produsente må betale for forskjellig typer plastemballasje.
4.Krav til produsentene om tydeligere merking, slik at det er enklere for forbrukerne å finne ut hva som kan sorteres som materialgjenvinnbar plast.
Grønt Punkt Norge synes imidlertid Kamfjords ide ikke er spesielt god, blant annet fordi man ikke sammenlikne plasthåndteringenog produsentansvar i de ulike landene.
Som Plastforum har skrevet om tidligere er Grønt Punkt-eide Plastretur i en økonomisk krise som følge uforutsette utgifter ved koronapandemien. Selskapet har varslet oppsigelse av returavtale med flere kommuner - deriblant Oslo.