23948sdkhjf

- Ikke bruk gamle bildekk på fotballbaner

Det oppfordrer forskere som har sett på ulike miljøgifter som finnes i gummigranulat som brukes på norske kunstgressbaner.

Ifølge NRK viser en ny studie at det er mange ulike miljøgifter som ender i naturen grunnet gummigranulater som har kommet på avveie fra norske kunstgressbaner.

– Vi er overrasket over mangfoldet av miljøgifter vi fant, og at de lett lekker ut av materialet, sier Dorte Herzke, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til NRK.

Gummigranulatet kommer fra oppmalte bildekk, og de brukes på mer enn 1500 kunstgressbaner over hele Norge. Forskere ved Framsenteret har nå studert gummigranulatet som havner i vannet – og ikke i naturen som har vært undersøkt tidligere.

Studien viser at gummigranulatene som havner i sjøen, slipper ut en blanding av PAH, flatalater, benzotiazoler, bisfenoler og tungmetaller. Forskerne opplyser at de vet at sink og tungmetaller kan være skadelig i høye doser. De andre stoffene vet man mindre om.

Undersøkelsene viste at gummigranulatene slipper ut en blanding av flere organiske kjemikalier som PAH, ftalater, benzotiazoler, bisfenoler og tungmetaller.

Seniorforsker Herzke ved NILU sier til statskanalen at hun mener at det sluttes med å bruke gamle bildekk på norske fotballbaner.

-Det er veldig vanskelig å stoppe lekkasjer fra fotballbaner, og skadevirkningen av miljøgift cocktailen i disse gummiknottene er ikke mulig å forutse, uttaler seniorforskeren videre.

Norges Fotballforbund opplyser til NRK at de har funnet ut at gummigranulatene er det beste og billigste alternativet. Man har også prøvd olivenstein og kork uten gode resultater. Forbundet sier at de kjenner til at en del gummigranulat havner i naturen, men at det ikke er så stort problem som mang skal ha det til.

En ny forskrift om gummigranulater og forurensning er nå ute på høring og til behandling i Klima- og miljødepartementet.

I mellomtiden har fotballforbundet kommer med en rekke forslag til tiltak for at gummien ikke skal havne i naturen.

Disse er:

  • All snø som måkes av banen skal dumpes på fast grunnlag, enten asfalt eller en annen kunstgressbane. På den måten kan granulatet føres tilbake når snøen smelter.
  • Filter i kummene rundt banen, som plukker opp granulat.
  • Rister ved inn- og utganger til banen.
  • Rister for traktorer eller annet utstyr, kombinert med løsninger der utstyret børstes eller løvblåses etter bruk.
  • En 30 centimeter høy kant rundt baneanlegget, som hindrer granulat i å komme på avveie.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078