23948sdkhjf

Unngikk streik 22 timer på overtid

22 timer på overtid ble partene i frontfagoppgjøret enige om en løsning for årets lønnsoppgjør. Dermed ble det ikke streik.

Aldri har det blitt meklet så lenge på overtid og så unngått streik. 28.000 industriarbeidere kunne bli tatt ut streik, men slik endte det altså ikke. Frontfag-resultatet legger rammene for hovedoppgjøret.

Partene ble til slutt enige om en økonomisk ramme på 1,7 prosent. Rammen består av fjorårets lønnsoverheng, effekter av sentralt oppgjør, samt beregninger for lønnsglidning, det vil si sannsynlig resultat fra lokale lønnsforhandlinger. Denne rammen fra frontfaget skal nå etterfølgende oppgjør forholde seg til. 

– Dette har vært et krevende oppgjør, mye på grunn av den situasjonen Norge og resten av verden er i. Men sammen med Fellesforbundet og Riksmekleren har vi kommet frem til et oppgjør vi kan stå inne for, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Hovedtallene i årets frontfagsoppgjør mellom Fellesforbundet og Parat på den ene siden og Norsk Industri på den andre, ser slik ut:

 

  • Rammen er på 1,7 prosent. Det gir en lønnsvekst på vel 8400 kroner for en industriarbeider, som tjener 496 200 kroner. Med en anslått prisvekst på 1,4 prosent, gir det en reallønnsvekst på 0,3 prosent, vel 1450 kroner.
  • Alle får et generelt tillegg på 50 øre.
  • Minstelønnsgruppene får et stort løft. De lavtlønte får en økning i minstelønnssatsene på 7,50–8,50 kroner.
  • De lavtlønte i Teko-industrien, som lager klær og sko, i stor grad kvinner, får via flere ordninger samlet 5,50 kroner i minstelønnstillegg.
  • Alle ansatt i frontfagene får i tillegg økt skifttillegget med 6,3 prosent.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078