Redder liv i mørket
15.oktober er det den nasjonale refleksdagen. Har du tenkt på hvordan og hvor refleksen du bruker produseres? Jo, det skjer på Jæren.
Det er Jærbladet som har besøkt det de beskriver som Norges eneste refleksfabrikk – Jæren industripartner. Med den enese norske refleksfabrikken mener man produksjon av reflekser med hele prosessen.
Jærbladet skriver at det hele starter med en maskin som støper reflekser i en form som er oppbygd med prismer. Selve støpemassen er en såkalt granulatblanding som kalles polystyrene. Ved å tilsette fargestoff kan man produsere refleksene i ulike farger, men de mest vanlige er hvite og gule, i tillegg til oransje.
Etter selve støpeprosessen blir to halve deler av refleksen sveist sammen med høyfrekvent lyd og vibrasjoner og samlet opp ved hjelp av en maskin. Når refleksene er ferdig støpt og sveist sammen skal det påtrykkes logoer til ulike bedrifter. Og så er det bare den siste finishen som gjenstår: Det er å sette på nål og tråd og legge refleksene i poser.
REFLEKSFABRIKK: Jæren Industripartner lager refleksene sine på Håland. FOTO: GOOGLEMAPS
Lokalavisa forteller at det mange bedrifter som kjøper reflekser fra fabrikken. Årlig produseres nærmere 200.000 reflekser i lokalene på Jæren.
Helt siden 1988 har de holdt på med produksjon av reflekser ved Jæren Industrpartner, og det de første 10 årene fikk de bare støpte refleksbrikker. I 1998 kjøpte selskapet firmaet Tellux, som til hadde rettighetene til produksjon av refleksene, og etter dette ble også støpingen flyttet til Jæren Industripartner, som holder til på Håland.
- oktober er det den nasjonale refleksdagen, og i den forbindelse har refleksfabrikken inngått et samarbeid med NAF og lokalradioen om å dele ut reflekser til en barnehage i Sandnes.