Slutt på eksport av plastavfall til u-land
Mange vestlige land sender plastavfall til utviklingsland, der avfallet destrueres. Nå skal det bli slutt på at Norge gjør dette fra 1. januar.
Vestlige land har i en årrekke sendt plastsøppel til u-land, som har måttet destruere avfallet på sin måte. De siste par årene har flere u-land nektet å ta imot slik søppel, fordi det gir store miljøutfordringer for dem.
Nå sier regjeringen at det skal bli slutt slik eksport, ifølge NRK.
Forbudet gjelder for plast som inneholder farlige kjemikalier og som det er stor risiko for blir spredd i naturen om det blir håndtert på en dårlig måte. De nye import- og eksport-reglene omfattes av den såkalte «Basel-konvensjonen», og dreier seg i første rekke om avfall som er blandet og dårlig egnet til gjenvinning. De nye reglene vil gjøre det vanskeligere å sende plast over ulike landegrenser.
Fram til nå har man kunnet sende plastavfallet til et annet land uten å vite hva som skjer med søppelet i mottakslandet. De nye reglene innebærer at de som eksporterer slikt avfall må dokumentere at transporten går til miljømessig forsvarlig behandling hos mottaker, skriver NRK.
Gjør det ikke det, kan eksportøren få plastsøppelet i retur.
De nye norske reglene innebærer også at det blir forbudt å sende avfallet til utviklingsland, men at avfallet kan sendes til OECD-land – det vil si rike industriland.
I forbindelse med koronapandemien har plastproduksjonen på verdensbasis økt kraftig så langt i år. Og man anslår at det vil være en dobling av produksjonen fram mot 2050. Pandemien har ført til mye ny plastemballasje, som beskytter mot smitte. I tillegg er mye av beskyttelsesutstyret produsert i plast.
Undersøkelser har vist at bare om lag 9 prosent av verdens plastavfall resirkuleres.