Ny studie fastslår: Bioplast er ikke sikrere enn vanlig plast
Bioplast i produktform inneholder ikke færre skadelige kjemikalier enn vanlig plast framstilt av olie. Det fastslår en forskergruppe i en nylig offentliggjort artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Environment International.
Det skriver plastforum.dk.
- Biobasert og biologisk nedbrytbar plast er ikke mer sikker enn annen plast, sier Lisa Zimmermann fra Göthe Universitet i Frankfurt, til nyhetsnettstedet Norwegian SciTech News.
Lisa Zimmermann er hovedforfatter av artikkelen, som baserer sine konklusioner på resultatene funnet av en forskningsgruppe ved Institut für sozial-ökologische Forschung.
Gruppen har undersøkt 43 forskjellige plastprodukter, som relaterer seg til matvarer, som for eksempel engangsbestikk, flasker og vinpropper, i det som beskrives som den hittil største undersøkelsen av kjemikalier i bioplast og plast framstilt av plantebaserte materialer.
I laboratoriet har forskerne funnet opp til 20.000 ulike skadelige stoffer. Mange av stoffene kan være direkte giftige for celler eller skape hormonell ubalanse hos mennesker.
Plastforum.dk har snakket med den danske forskeren Kristian Syberg, som er lektor ved Institutt for Naturvitenskap og Miljø ved Roskilde Universitet.
Han har gjennomgått forskningsresultatene, og han mener, at studiet viser at de skadelige stoffene kommer fra tilsetningen i produksjonen.
- Dette er etsolid arbeide av en god gruppe, som er referert i et anerkjent tidsskrift. Forskningen viser, at man ikke bare løser alle mulige problemer ved å skifte ut en polymer med en annen, sier Kristian Syberg.
Konklusjonene fra forskerne:
• Størstedelen av bioplast og plantebaserte materialer inneholder giftige kjemikalier.
• Cellulose- og stivelsesbaserte produkter induserer den sterkeste in vitro-toksisitet.
• De fleste prøver indeholder > 1000 kjemiske egenskaper; maksimalt er 20.000.
• Materialetypen forutsier ikke toksisitet eller kjemisk sammensetning.
• Biobaserte/biologisk nedbrytbare materialer og vanlig plast er tilsvarende giftige.
Kilde: Environment International, Volume 145, December 2020