23948sdkhjf

WWF: 1,56 milliarder munnbind endte i havet

Verdens Naturfond (WWF) antar et 1,56 milliarder munnbind endte i havet i 2020. Nå etterlyser organisasjonen at produsentene tar mer ansvar.

Det er NRK som skriver dette.

Munnbind er å regne som plastavfall, og munnbindbruken har eksplodert som følge av koronapandemien verden over. Nå ønsker WWF at produsentene av munnbind må ta mer ansvar, og organisasjonen anbefaler folk til å bruke flerbruksmunnbind i stedet for engangsmunnbind.

WWF baserer sine uttalelser på en rapport fra Oceans Asia i Hongkong, som antar at 1,56 milliarder munnbind havnet i fjor.

– Vi har lest rapporten og ser at mengden som beskrives er enormt stor, sier marinbiolog Fredrik Myhre i Verdens naturfond (WWF) til statskanalen.

Han understreker at tallet kan være upresist, men at man vet at munnbind-problemet har økt kraftig som følge av pandemien. Også engangshansker synes å være et miljøproblem, og allerede i juni i fjor slo flere miljøorganisasjoner alarm om at engangsmunnding og -hansker ble funnet i stadig større mengder blant «mer vanlig» plastavfall i havet.

Forskningsleder hos NIVA, Marianne Olsen, sier til NRK at det ikke er unaturlig at munnbind er et økende problem, og at munnbind vil oppføre seg om plastposer på havet.

Myhre i WWF på sin side oppfordrer folk til å bruke flerbruksmunnbind for å forhindre forsøpling, og han oppfordrer produsentene til å ta et større ansvar.

– Som produsent blir du ansvarlig for at det finnes et godt avfallshåndteringssystem for produktet man har produsert. For munnbind må den som har kjøpt produktet vite hva han har kjøpt, hvordan det skal brukes og hvordan det skal behandles etter bruken av produktet, sier Myhre til NRK. Han legger til at hvis ikke dette finnes må produsentene være med å utvikle et system for å hindre plastavfall og forsøpling av naturen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125