23948sdkhjf

Intensivering av arbeidet med sirkulær plastemballasje

-Vi har i Norge hatt velfungerende innsamlings- og gjenvinningsordninger for emballasje i 25 år. I tiden fremover må vi arbeide for å få en større andel av den brukte plastemballasjen inn i et sirkulært kretsløp, forklarer Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen.

Det er Packnews.no som skriver dette etter at det nylig ble gjennomført et digitalt seminar om sirkulær plastemballasje i regi av Avfallsforsk og Emballasjeforeningen.

I 2018 lanserte Emballasjeforeningen Forum for sirkulær plastemballasje. Circular Packaging Cluster arbeider nå med å sette i gang flere tiltak.

– Vi er i en dreining. Fem-seks år tilbake gikk forskningen i retning av å anbefale bruk av flere plastsjikt i matemballasje for å forlenge holdbarheten på næringsmidler mest mulig. Nå har man forstått at materialene også må kunne materialgjenvinnes, uten at det går på bekostning av produktet, sier Bunes til Packnews. Flere forskningsprosjekter iverksettes for å så på disse utfordringene.

STYKKE UNNA FOR PLAST: – Vi har hatt velfungerende gjenvinningsordninger for de andre materialene, men det er et godt stykke å gå for plastemballasje, forklarer Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen. FOTO: EMBALLASJEFORENINGEN

Blant annet har man engasjert Deloitte til å kartlegge de eksisterende strømmene for plastavfall i Norge. Deloitte har også sett på hva slags barrierer som finnes for å kunne materialgjennviningen av plast. Bunes sier at bedriftene gjerne vil bidra til dette arbeidet.

Plastklyngen Circular Packaging Cluster (CPC) har satt opp følgende mål:

  1. Øke graden av materialgjenvinning for plastemballasje fra 21 prosent i 2020 til 55 prosent i 2030
  2. Erstatte minst 5 prosent av plastemballasjen med fiberemballasje innen 2025
  3. Øke andelen plast fra fornybare og resirkulerte materialer fra 4 prosent i 2020 til 60 prosent i 2030
  4. Skape velfungerende markeder for resirkulerte emballasjemateriale

Alvhild Hedstein, som er ansvarlig for bærekraft og innovasjon i Bama Gruppen, er selv ingen ihuga plast-tilhenger, men ser at det er nødvendig at BAMA bruker plastemballasje på sine varer.

BÆREKRAFT: Alvhild Hedstein er ansvarlig for bærekraft og innovasjon i BAMA Gruppen. FOTO: EMBALLASJEDAGENE

– Vi får daglig spørsmål fra forbrukere om dette. Svaret er at vi skal levere trygg og fersk mat. Emballasjen gjør det mulig å forlenge holdbarheten, spore opprinnelsen til maten og redusere svinn. Den skal dessuten friste til kjøp i butikken, sier hun til Packnews.

BAMA har retningslinjer for emballasje som må følges og har mål om å bruke 100 prosent gjenvinnbar emballasje, og Hedstein opplyser at BAMA dokumenterer at plast forlenger levetiden til mange av gruppens produkter.

-Da er det bærekraftig, med mindre man kaster plastemballasjen ut av vinduet etter bruk, sier hun.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141