Nordisk plastbransje ulikt rammet av koronakrisen
I den danske bransjeorganisasjonen Plastindustrien vet man kun om to konkurser i 2020, og en av bedriftene som gikk overende satset på bærekraftige shampoflasker i plast til hotellnæringen. Siden hotellene har vært svært hardt rammet av pandemien er det ikke så rart at Flacon gikk konkurs.
Da Plastforum kontaktet de ulike foreningene i norsk plastbransje i fjor, var det få som kjente til konkurser og større permitteringer og nedbemanninger. I Danmark har man sett noe av den samme trenden.
- Personlig tror jeg at plastbransjen er kommet helskinnet gjennom 2020, fordi virksomhetene i forkant har hatt fokus på at drive en effektiv forretning, og dessuten har vært dyktige til å holde seg godt «polstrede» og derfor stod relativt sterkt da krisen startet. Det er ikke ensbetydende med at de opplever en overflod av ressurser - og noen har også kjempet virkelig hardt og har dessverre måtte si opp ansatte - men overordnet tror jeg bedriftene har vært gode på å ruste seg til dårligere tider, mener Thomas Drustrup Drustrup, som er adm. dir. for Plastindustriens i Danmark.
Han mener også plastvirksomhetenes kundetyper har også vært av avgjørende betydning.
- Den danske plastindustrien har mange kunder i byggebransjen, medisinnæringen og i matvarebransjen. Dette er bransjer med solid omsetning, og som ikke har vært så hardt belastet av covid-19 som andre bransjer. Dessuten må vi ikke glemme de danske hjelpepakkene som har kommet fra myndighetene. Det er ingen tvil om, at flere danske virksomheter ville måtte lukkene dørene, hvis det ikke hadde vært for disse hjelpepakkene, sier Drustrup.
- Flere danske virksomheter var gode til å omstille deres produksjon på våren i fjor. Hvor stor en del av den fleksibilitet tror du har hatt innflytelse på, at de ikke er gått konkurs under manglende etterspørsel etter vanlige produkter?
- Jeg tror det har betydd endel for en del av våre medlemmer. Og hvis jeg skal se på vår egen organisasjon, har det vært en kjempefordel at vi favner hele spekteret av plastvirksomheter, da staten på vårparten i fjor henvendte seg til Plastindustrien for å få akutt hjelp til fremstilling av verneutstyr. I Sverige, for eksempel, har man ikke samme opplegg med én felles organisasjon, og der tenker jeg da, at det har vært langt vanskeligere at få et raskt overblikk og en samlet kontakt til plastbedriftene som kunne trå til på kort varsel, sier Drustrup.
I Sverige melder plastnet.se at konkurslisten i forbindelse med koronapandemien bare blir større og større, og nettstedet melder at det har kjennskap til om lag 15 bedrifter innen plast- og gummiindustrien som har gått konkurs eller blitt solgt for å unngå konkurs.