23948sdkhjf

EPS-gjenbruk i fokus

Vartdal Plast, Maxbo og Backe skal sørge for at EPS-kapp fra byggeplass havner tilbake i sirkelen, istedenfor å bli avfall.

EPS-kapp fra byggeplass skal transporteres til Maxbo sine lagre, hvor EPS-en komprimeres og blir til kompakte klosser. Vartdal Plast vil hente klossene når de har levert EPS eller andre byggevarer i området, og skal returnere til Vartdal for ny påfylling.

kMålet er også å redusere antall transporter på veiene, og bidra til en mer sirkulær økonomi.

Unødvendig å kjøre luft

– Med dette samarbeidet blir vi kvitt et overskuddsprodukt fra byggeplass, antall transporter inn på byggeplass reduseres og vi bidrar med råstoff inn i den sirkulære økonomien, sier Hans Kristian Fleten Fossedal, driftssjef logistikk hos Løvenskiold Handel.

kEPS, ofte kalt isopor, består av 98 prosent luft. Derfor er det fornuftig at man får komprimert EPSen før den fraktes de lengste avstandene.

k– Vi leverer jo allerede varer på byggeplassen og i stedet for å kjøre tom bil tilbake kan vi ta med EPS-kapp tilbake til vårt lager. Å kjøre rundt på luft er ikke god økonomi, hverken med tanke på miljøet eller lommeboka, sier Fleten Fossedal.

kBacke har lenge ønsket løsninger som bidrar til å redusere avfall. Nå ser de frem til å kunne bidra til en bedre utnyttelse av EPS-restene på alle sine byggeplasser.

k– Hos oss står bærekraft høyt på agendaen. Det handler om å ha bærekraft med seg i både store og små prosjekter og se mulighetene for sirkulærøkonomi på flere nivåer. Derfor er dette en god måte å håndtere EPS-en på, sier Linn Marie Bjørvik, miljøsjef hos Backe Entreprenør.

Hvilke mengder det er snakk om vet ingen, siden alt tidligere har blitt kastet i restavfallet

k– Vi har ikke noen god oversikt, men vi vet at det er store mengder, sier Bjørvik.

Gjenbrukes mange ganger

I fjor startet Vartdal Plast et eget gjenvinningsanlegg på Liadal i Ørsta kommune, der de tar imot ukomprimert EPS som de kverner, komprimerer og palleterer, klart for transport. Den komprimerte EPS-en, og komprimert EPS som de henter fra blant annet Maxbo, får etter hvert nytt liv.

Frem til Maxbos komprimeringsløsning er på plass, vil Vartdal Plast hente EPS-kappet på byggeplass eller på Maxbos lagre, og transportere og komprimere dette i komprimeringsanlegget på Liadal. Den komprimerte EPS-en blir håndtert videre i verdikjeden og gjort om til PS-granulat på godkjente gjenvinningsanlegg. Disse granulatene blir videre brukt som råstoff i nye plastprodukt eller isolasjonsplater.

k– Vi jobber hver dag for at så mye EPS som mulig skal komme tilbake i loopen som nye plastprodukter, og det er derfor spesielt gøy å samarbeide med andre med samme motivasjon, som Maxbo og Backe, sier Mounir El’Mourabit, produktsjef i Vartdal Plast-konsernet.

 

Kilde: Pressemelding fra Backe

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094