Spennende oppgaver i møte for NCMT
På grunn av koronapandemien, og avslaget NCMT fikk på sin første Arena-søknad i november, har ledelsen brukt tiden på å stake ut kursen videre. De er motiverte og satser for fullt mot ny søknad høsten 2021, en bransjekonferanse, fysisk eller digitalt, samt ansettelse av ny prosjektleder.
Nytt styre
25. mars ble det holdt formelt stiftelsesmøte for NCMT. Det nyopprettede styret har følgende medlemmer: Synne Marie Oppheim (Brødrene Aa), Jan Børge Sagmo (Bergen Carbon Solutions), Alf Egil Jensen (Fireco), Tor S. Breivik (Kongsberg Defence & Aerospace), Stig Elnes (Lindberg og Lund), Vetle A. Krohn-Olsen Ottersen (Strukturplast), Knut Steffen Solvåg (Selstad) og Knut Roger Nesdal (Gloppen Kommune). Frode Lindvik (Strukturplast) og Roy Ripe (Lindberg og Lund) er varamedlemmer.
Konserndirektør for FoU i Strukturplast, Vetle A. Krohn-Olsen Ottersen, ble valgt til styreleder, og Synne Marie Oppheim fra Brødrene Aa blir nestleder.
Ny prosjektleder
Vidar Nyhammer er ansatt som prosjektleder, og startet opp i stillingen rett etter påske. Nyhammer sin formelle utdanning er som lærer og innen akademia, og han har tidligere koordinert flere prosjekt og bedrifter; også innen sirkulærøkonomi. Han har vært initiativtaker og deltaker til ulike klyngeprosjekt, og har ambisiøse mål for økt verdiskapning for medlemsbedriftene gjennom innovasjon og utvikling som skal være bærekraftig både økonomisk og miljømessig. Nyhammer har planer om å komme hurtig i gang med rekruttering av enda flere bedrifter, samt etablere møtepunkt for medlemsbedriftene.
Tverrfaglig samling og utvikling
Mangeårig redaktør av Plastforum, Asle Isaksen, har tidligere uttrykt at han ønsker at NCMT lykkes i å samle plast- og komposittindustrien i et tverrfaglig nettverk. Til nå har bransjen vært fragmentert i åtte, ni ulike grupperinger, og det er tidsriktig og nødvendig at teknologiutvikling, materialer og miljøhensyn går hånd i hånd gjennom tverrfaglig samarbeid. Asle Isaksen vil fremdeles bistå i NCMT-arbeidet.
– Per nå har NCMT 75 bedrifter og institusjoner som medlemmer – og flere skal det bli. Her er en spennende blanding av selskaper som kan gjøre NCMT til en betydelig industriklynge og et bransjeoverskridende nettverk. Utvikling av materialer og prosesser er viktige prosjektområder. Også gjenvinning, miljøtankegang og omdømmebygging skal stå sentralt, sier styreleder Vetle Ottersen.
– En del av den grønne løsningen vil bl.a. være å bygge opp kunnskap og etablere sterke sirkulære verdikjeder der plast- og komposittavfall fra så vel industri som konsumentmarkedet kan inngå i nye høyverdige produkter. Termoplastene er forholdsvis enkle å gjenvinne, mens komposittavfall har en lengre vei å gå. Det er tonnevis av kompositt- og glassfiberavfall som venter på å finne avsetning. Det gjelder også karbonfiberavfall. For alle materialtyper er det behov for samarbeid for å få til verdirealisering for avfall fra våre industrier. Her ligger et kjempepotensial for nyskapning og sirkulære prosesser, sier nestleder Synne Marie Oppheim.
Vetle Ottersen er ikke i tvil om at NCMT kan bidra i utviklingen av nye materialtyper, og å få til økt materialgjenvinning og gjenbruk.
– Hele verdikretsløpet skal involveres. I medlemsmassen i NCMT har vi med oss selskaper fra ulike bransjer, mange FoU-bedrifter samt gjenvinningsaktører. Gjennom god samhandling vil NCMT kunne bidra til mange løsninger og en hurtigere omstilling til en mer sirkulær økonomi. Nye bedrifter, flere arbeidsplasser og ikke minst økt konkurransekraft vil være resultatet, avslutter Vetle Ottersen.
Kilde: Pressemelding fra NCMT