23948sdkhjf

Bedre kreftbehandling med 3D-print

Nøyaktige anatomiske modeller og lokal produksjon av 3D-printede implantater har et stort potensial til å sikre en raskere og mer optimal behandling av spesielt kreftpasienter.

Det skriver danske emballagefokus.dk.

Det er et nytt samarbeid mellom Teknologisk Institut og Aarhus Universitetshospital (AUH) som danner bakgrunnen for den nye behandlingen. Samarbeidet skal demonstrere potensialet og samtidig sikre den nødvendige kompetanseoppbyggingen, skriver det danske nettstedet.

- Med 3D-print prøver vi i dag å ta øyemålet ut av kirurgien og lager nøyaktige avskjæringer, som er planlagt på forhånd. Det er enormt stor betydning for pasienten, fordi vi reduserer operasjons- og innleggelsestiden. I tillegg blir det mulig å ta noen operative inngrep, som vi kunne gjøre tidligere, sier Thomas Baad-hansen. Han er overlege og klinisk lektor på avdeling for Ortopedikirurgis avdeling med fokus på tumorer ved Aarhus Universitetshospital.

Utfordringen er at disse spesialiserte 3D-print lages i utladet, og da tar det ofte lang tid. Samtidig er det å kjøpe print i utlandet sammenliknet med å printe i egne 3D-printere på sykehuset. Derfor har man vært nødt til å velge en mindre optimal behandling for å kunne overholde behandlingstidene i for eksempel de danske «kreftpakkene».

Med den nødvendige kompetansen på sykehuset og adgang til riktige 3D-print-fasiliteten i Danmark, vil det være mulig å eliminere denne problemstillingen, og det er dette universitetssykehuset og instituttet vil demonstrere med det nye samarbeidet. Dette skal øke kvaliteten og ikke minst hastigheten av behandlingene.

- Det vi bruker 3D-print til på AUH, er å utvikle kirurgien, og da spesielt kreftkirurgien, fordi vi kan en mer nøyaktig planlegging av kreftpasientens forestående operasjon. Så det er svært viktig at vi er med på det område. Men for å overholde behandlingstidene i kreftpakkene, har vi også bruk for å sikre en raskere levering av implantater enn vi kan få fra utlandet. Derfor vil vi i samarbeid med Teknologisk Institut akselerere utviklingen innen print av implantater i Danmark, sier Birgitte Jul Kiil. Hun er overlege i plastisk- og brystkirurgi og leder av 3D-senteret ved Aarhus Universitetshospital.

På Aarhus Universitetshospital har man allerede etablert et inhouse 3D-print-senter, hvor to ingeniører hjelper legene med å printe for eksempel skjæreguider og anatomiske modeller, som viser kreftsvulsters størrelse og plassering i kroppen. Det skjer ved hjelp av avansert software, som omdanner data fra CT-scanninger til 3D-modeller, som så kan 3D-printes – og det printes døgnet rundt.

- På AUH vil vi gjerne utvikle vårt 3D-print-senter, så vi kan bidra både regionalt og nasjonalt til å bygge liknende sentre opp. Vi kan ser at det er stor fordel og kanskje også redder liv for kreftpasientene, fordi vi nå bedre kan hvor deres kreft har seg i kroppen. Samtidig er det til stor hjelp å kunne tilby våre kirurgiske spesialiteter mulighet for en anatomisk print av for eksempel kreftknuter, så de kan trene og planlegge en mer nøyaktig sikker kirurgi innen operasjonen finner sted, sier Jul Kiil avslutningsvis.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079