23948sdkhjf

Vestas vil forvandle gamle vindturbinblader til nye blader

Vindmøllegiganten Vestas, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og den amerikanske kjemikalieprodusenten Olin Corporation har nå inngått et samarbeid, hvor målet er i løpet av tre år å skape en kommersiell løsning for fullt gjenbruk av vindturbinblader.

Det skriver plastforum.dk.

Samarbeidet har fått navnet CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites)

Teknologien er utviklet i forskningsprosjektet DreamWind, som er et samarbeid mellom Aarhus Universitet, Vestas og Teknologisk Institut, og består av en todelt prosess. Først deles komposittmaterialet fra bladene til fibre og epoxy. Deretter separeres materialene ytterligere gjennom en kjemisksyklisk prosess til basiskomponenter, som er sammenlignbare med råmaterialer. Disse materialene kan brukes i produksjonen av nye vindturbinblader.

I dag kan 85-90 prosent av gamle vindmøller gjenbrukes. Den siste store utfordringen er nettopp bladene, som står for den største delen av den resterende prosentandelen.

- Hovedkarakteristikkene ved komposittmaterialer er dets unike kombinasjon av lav vekt og høy styrke. Det er bestemt av bindingen mellom to forskjellige materialer – fibre og epoxy. Dilemmaet er at denne sterke forbindelsen også har den egenskapen, som gjør materialene vanskelig å gjenbruke. Derfor er utviklingen af CETECs nye teknologi, som gjør oss i stand til å dele komposittene en nytenkning, som igjen gjør oss i stand til å utnytte den verdien som er representert i alle materialestrømmer i en ny sirkulær verdikjede, sier Simon Frølich, ph.d. hos Teknologisk Institut.

- Gradvis som forpliktelsen til en CO2-nøytral framtid øker, er det helt avgjørende å sikre at vindindustrien kan oppskalere bæredyktighet, noe inkluderer at Vestas oppfyller ambisjonen om å produsere avfallsfrie vindmøller i 2040. Ved å utnytte dette teknologiske gjennombruddet innen kjemisksyklisk epoxy resin, blir CETEC-prosjektet en markant milepæl i reisen mot å nå dette målet, og i å nå en framtid der deponering ikke lenger er nødvendig for skroting av vinger, sier Allan Korsgaard Poulsen, head of sustainability and advanced materials hos Vestas Innovations and Concepts.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157