Fabrikksjef som gjerne skulle begynt i Hallingplast tidligere
Det var under et næringslivsseminar om innovasjon på Sundvollen Hotell i 2017 at Bjørn Sorteberg og Steinar Tragethon første gang kom i dialog om tilførsel av tømmer til datterbedriften WOPAS. WOPAS var i tidlig etableringsfase, og som styremedlem i Viken Skog var Sorteberg en interessant person å rådføre seg med for Steinar Tragethon.
Sorteberg begynte sin yrkeskarriere i Mathiesen-Eidsvold Værk i 1981, samme år som han var utdannet forstkandidat fra Norges Landbrukshøgskole på Ås. Her var han i 13 år og endte opp som skogsjef. Deretter gikk turen til Soknabruket på Sokna, hvor han var i 12 år, de siste 5 årene som daglig leder.
Etter drøyt 11 år som leder av Protans avdeling på Nesbyen ble Sorteberg i en alder av 62 år tilbudt stillingen som fabrikksjef i Hallingplast, der han skulle få muligheten til å bruke av sin kompetanse som organisasjonsbygger. Sorteberg kom til Hallingplast i 2018 og fikk dermed snaue fire år i bedriften før han valgte å gå over i pensjonistenes rekker.
Hallingplast var i ferd med å «strekke strikken» i forhold til både personalstyring og driftssituasjon. Det var viktig at gründeren Steinar Tragethon fikk noen medspillere som kunne overta deler av ansvaret til beste for både gründeren selv og hele bedriften sett under ett.
- Alle jeg har møtt har alltid snakket positivt om Hallingplast, enten det gjelder lokalpolitikere, næringslivsledere eller representanter for skoleverket, sier Sorteberg.
Både som leder av Soknabruket på Sokna og i Protan lå personal- og drift nærmest i ryggmargen til Sorteberg. Antallet medarbeidere økte med 30 prosent under Sortebergs fabrikksjef-tid, og han var delaktig i de aller fleste ansettelsene, både i administrasjon og produksjon.
Hallingplast har i mange år hatt et tett samarbeid med Ål videregående skole, som dekker yrkesfagene i Hallingdal. Mye av rekrutteringen skjer fra denne skolen, og her er det også etablert et eget program som går under navnet Industriløftet.
- Det er viktig at de nye blir implementert i bedriftens kultur og organisasjon. Storparten av de nye medarbeiderne jobber i produksjonen og det betyr også at Hallingplast må ha et godt verktøy for internopplæring, mener Sorteberg. Også de mer erfarne produksjonsmedarbeiderne blir ivaretatt med skolering og etterutdanning på nye produksjonslinjer for å sikre større fleksibilitet i produksjonen.
Høsten 2021 har Hallingplast totalt 9 produksjonslinjer for å dekke den stadig økende etterspørselen. Jeg var hele tiden opptatt av å sikre topp kvalitet på leveransene, og da var det helt avgjørende med tett oppfølging av alle prosesser og alle medarbeidere, understreker Sorteberg.
FRA PÅTROPPENDE TIL AVTROPPENDE: Påtroppende fabrikksjef overrekker blomster og hilsen fra alle ansatte. FOTO: HALLINGPLAST
Sorteberg var i sine år i Hallingplast opptatt av å bygge bedriftskultur inn i en ny tid med reorganisering. Gründerbedriften har gjennomgått en transformasjon med flere mellomledere som skulle sørge for å nå et felles mål.
-Noen var redd at avstanden mellom «gulvet» og toppledelsen skulle blir større, men dette var en situasjon vi i ledelsen var spesielt bevisst på, forteller Sorteberg.
-Grunnmuren står der, og bedriftskulturen er viktig å ta vare på. Det er den som har vært med å sikre suksess for bedriften, og det var også min jobb å løfte fram denne kulturen for hver eneste ny medarbeider som kommer inn i fabrikken, sier han videre.
-Jeg syns det var ekstra moro å jobbe for en eierfamilie som pløyer alle midler inn i bedriften for å utvikle og bygge den videre. Dette står i sterk kontrast til bedrifter som velger å flytte sin virksomhet utenlands for å oppnå best mulig inntjening. Dermed går lokale arbeidsplasser tapt. Hallingplast har bevist at bedriften går motsatt vei. Den skal vokse lokalt til beste for hele regionen.
-Når jeg ser tilbake vil jeg hevde at koden til suksess er eiere som har en glødende interesse for faget og som er tilstede enten det er et skiftbyttemøte inne i fabrikken kl.07.00 hver morgen eller må kle seg i finstasen for å ta imot en hederspris eller innovasjonspris. Steinar Tragethon var utvilsomt et forbilde for alle, og jeg er ikke i tvil om at dagens sjef, Sverre Tragethon, vil videreføre dette inntrykket. Ingenting er umulig for Tragethons. Det kunne til tider være slitsomt for oss som ikke var en del av slekta, men det ligger noe der.
-Det eneste jeg er lei meg for er at jeg ikke kom inn tidligere, sier Sorteberg.
-Hallingplast har vært en stor opptur for meg personlig, og jeg innrømmer gjerne at det var tungt å gå ut derfra på den siste arbeidsdagen 9.juli. Jeg fikk mange gode venner og arbeidskolleger i denne perioden, og dem vil jeg savne. Nå overlater han fabrikksjef-ansvaret til en ny generasjon, Selv har han etablert sitt eget bedriftsrådgiver-selskap, og han fortsetter også som styreleder i Hallingdal Næringshage. Hjemme på det lille gårdsbruket Sortebergplassen i Krødsherad er det mange muligheter for den som ønsker å bygge og bo, sier han med et smil.
-Jeg har ingen planer om å legge meg på sofaen. Jeg har fortsatt mye energi, og derfor ønsker jeg å være aktiv, slår han fast.
Kilde: Hallingplast