23948sdkhjf

Smarte materialvalg reduserer bedriftens klimaavtrykk

Vitenskapelig studie som bakgrunn for Polykemi Groups nye LCA-simuleringsverktøy.

Polykemi Group gjør en storsatsing for å hjelpe bedrifter til å redusere sine klimaavtrykk. Med hjelp av en vitenskapelig studie gis kundene informasjon om hvordan deres valg av materialer påvirker klimaet.

– Vi hjelper kundene til å ta smarte materialvalg som minsker deres CO2-avtrykk, samtidig som det gir en mulighet til å spare tid, vekt og kostnader, sier bærekraftspesialist, Henrik Palokangas.

2015 ble FN enige om en ny internasjonal klimaavtale, Parisavtalen, som har som målsetning å begrense den globale temperaturøkningen. For å klare å nå de tøffe målene behøver både produsenter og konsumenter hjelp.

– Diskusjonen handler veldig mye om energi og brensel, men vi må ta med det avtrykket som produktene gjør på vårt miljø allerede når de produseres, forklarer Henrik Palokangas, bærekraftspesialist for polymer-materiale hos Polykemi i Ystad.

– Vi har gjennomført en vitenskapelig studie av våre produkters klimapåvirkning og laget et simuleringsverktøy av resultatet. Det gir våre kunder en unik mulighet til å ta enda større ansvar for klimaet, samtidig som de sparer utgifter, sier han.

Simuleringsverktøyet regner ut materialenes CO2-avtrykk

Den vitenskapelige studien ble gjennomført av Polykemi i løpet av 2020 og den undersøkte hvilket avtrykk selskapets materialer som påvirker klimaet mest. Studien viser at materialvalget har en betydelig rolle i kampen for klimaet, og hjelper kundene til å foreta de mest materialsmarte valgene.

pOLYKEMI

SIMULERINGSVERKTØY: Ved å bruke Polykemis nye simuleringsverktøy kan du finne ut hvor mye et produkt påvirker klimaavtrykket. FOTO: POLYKEMI

– Verktøyet gir oss mulighet til å regne ut hvilket CO2-avtrykk samtlige av våre materialer har når de forlater vårt produksjonsanlegg i Ystad. Dette gir kunden korrekte og nødvendige forutsetninger til å kunne regne ut sin egen miljøpåvirkning for den produserte detaljen, sier Palokangas.

– Det er lett å velge et materiale av gammel vane, men ofte finnes det betraktelig bedre alternativ som senker kostnadene, sparer tid og reduserer CO2-avtrykket. Vi kan regne ut hvilken forskjell materialvalget gjør på produktene og ta fram det optimale alternativet i forhold til kundene, kostnadene og klimaet.

Polykemi

KLIMAAVTRYKK: Bærekraftansvarlig hos Polykemi Group, Henrik Palokangas, er stor på to det nye simuleringsverktøyet for klimaavtrykk. FOTO: POLYKEMI

Den vitenskapelige studien ble gjennomført av Polykemi sammen med en ekstern partner for å få analysen objektiv i forhold til gjeldende standarder for forskning. Metoden Life Cycle Assessment (LCA ISO 14040) ble brukt for å vurdere miljøaspekter for eksisterende eller planlagte produkter. Samme arbeid ble gjort ved fabrikken i kinesiske Kunshan, og det samme planlegges å gjøre ved de nye fabrikkene i Chongqing, Kina og i Charlotte NC, USA.

Riktig materiale på rett sted – en del av løsningen

Mellom 60 og 80 prosent av et produkts klimaavtrykk når den ligger butikhylla stammer fra det materiale det produsert av. Derfor har produsenten et ansvar for å foreta de riktige materialvalgene til rett produkt, noe som ofte innbefatter både funksjon, vekt og klimaavtrykk. I mange tilfeller reduseres klimaavtrykket markant når produsenten velger å bruke et plastmateriale framfor blant annet metall.

For eksempel har en skål eller bunke i rustfritt stål et klimaavtrykk som tilsvarer 2,4 kilo CO2 mer enn en like stor skål i PP. Dette innebærer at PP er 10 ganger mer materialsmart enn rustfritt stål ettersom PP både har mindre klimaavtrykk og lavere vekt.

ULIKE KLIMAAVTRYKK: Forskjellen på disse to ganske like produktene er store når det gjelder klimaavtrykk, viser forskning fra Polykemi. Materialvalget er helt avgjørende. FOTO: POLYKEMI

Et annet eksempel er en gardinskinne i aluminium med yttermål i profilen på 3 x 5 cm. Et bytte fra aluminium til ABS gir en CO2-besparelse på 12 kg pr meter gardinskinne.

– Det valget utgjør en stor forskjell når et helt kontorlandskap skal utrustes med gardinskinner. Vi anser at selskap og produsenter må ta et større ansvar og utdanne forbrukerne til å ta de rette klimavalgene, sier Polykemis videre.

Redusere klimaavtrykket og spare penger

Ifølge Polykemis vitenskapelige studie blir besparelsen 6,9 kg CO2-e/kg materiale eller -75 prosent når nyvarebasert PA6 GF15 erstattes med en PP GF15, noe som er teknisk mulig i mange applikasjoner. Er det mulig å bruke gjenvunnet PP er det mulig å senke klimaavtrykket med ytterligere 75 prosent

– Det er fullt mulig å få til en klimabesparelse også ved å bruke kun riktig råvare. Her vil det være lengre densitet, noe som gjør at man får ut 15-20 prosent flere detaljer på hvert kilo materiale. Det gir både bedre økonomi og ytterligere klimabesparelse, sier Henrik Palokangas.

– Å være materialsmarte handler ikke bare om bruk av gjenvunnede råvarer.

Materialsmart.se

For ytterligere å vise hvordan Polykemi kan hjelpe sine kunder til å velge det mest optimale materialet til riktig applikasjon, er nå den nye kampanjesiden materialsmart.se lansert. I en forenklet versjon av Polykemis beregningsverktøy kan besøkende selv simulere ulike materialvalg i en kalkulator og se hva slags påvirkning det har på klimaet. I en quiz kan besøkende også teste sina kunnskaper innen materialvalg. Det finns også eksempler på forskjellige materialsmarte prosjekt der det er gjort store besparelser.

 

Kilde: Pressemelding fra Polykemi

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078