23948sdkhjf

Ni av 10 støtter global plastavtale

Det kommer frem i en ny undersøkelse kun dager før FNs miljøforsamling møtes i Nairobi. – Nå må Espen Barth Eide, som president, gjøre det han kan for at vi igangsetter arbeidet med å få på plass en ambisiøs og rettslig bindende plastavtale, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos i 28 land, kommer det frem at om lag 90 prosent av de spurte mener at en global plastavtale er viktig for å kunne håndtere plastforurensning effektivt. I tillegg ønsker 85 prosent at produsenter og forhandlere av plast skal holdes ansvarlig for reduksjon, gjenbruk og resirkulering av plastemballasje.

– Tallene viser tydelig at plastkrisen engasjerer som aldri før, og at folk verden over krever handling. For å vinne kampen mot et av verdens raskest voksende miljøproblemer er vi helt avhengige av internasjonalt samarbeid. Det haster derfor med en rettslig bindende global plastavtale som fører til reelle endringer, sier Andaur.

Kan bli et historisk møte

Plast har sammensatte negative konsekvenser på miljøet, fra store mengder på avveie og enorme utslipp av klimagasser, til mikroplast i plankton som finner veien inn i næringskjeden til ulike arter. De negative konsekvensene på miljøet og tilhørende samfunnskostnader er ventet å stige dramatisk i årene som kommer, dersom ikke radikale grep tas.

– Hvert år havner mellom åtte og tolv millioner tonn plast i havet. Det er estimert at tallet kommer til å flerdobles til 29 millioner tonn per år innen 2040, hvis vi fortsetter som før. I dag er ingen land ansvarlige for den plasten de forurenser havet med, og det er ingen internasjonale krav til å redusere forsøplingen. Møtet i Nairobi kan endre på dette, og blir derfor det viktigste noensinne i kampen mot plast på avveie, sier Andaur.

Norge har en viktig rolle

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er president for FNs femte miljøforsamling (UNEA-5). Han har tidligere uttalt at Norges ambisjon er å sikre at verden får en global plastavtale.

– Norge har engasjert seg tidlig og har derfor en viktig rolle på plastfeltet i verdenssammenheng. Dette har gjort at andre land ser til Norge for ambisjoner og lederskap når en ny global avtale nå er på agendaen. Da gjelder det for Espen Barth Eide å levere og gjøre alt i hans makt for å vedta forhandlingsmandatet for en slik avtale, sier Andaur, og legger til: – Over 180 land støtter nå en ny global plastavtale, men risikoen er til stede for at rammeverket blir for svakt. Dette er en risiko Norge må ta på alvor. Natur og mennesker er helt avhengige av at vi får på plass effektive globale tiltak.

Andaur er tydelig på hva en rettslig forpliktende internasjonal avtale må inneholde for å lykkes med å begrense plastens negative konsekvenser på miljø, klima og helse.

– Vi må ha internasjonale regler og standarder for å håndtere alle stadier av plastens livssyklus, og en tydelig plan for hvordan vi skal få slutt på plastforurensningen innen 2030. Det er helt avgjørende å redusere produksjon av ny plast, stille krav til sortering, materialgjenvinning og design av plastprodukter, og redusere mengden plast som havner på avveie, sier hun.

 

Kilde: WWF Verdens Naturfornd

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111