Ny fagbok om undervannsledninger
Sivilingeniør i VA-teknikk Tom A. Karlsen hos Cowi har ledet arbeidet med boken og byr på presise veiledninger, råd og tips til alle aktører i slike prosjekter, som byggherrer, planleggere, prosjekterende, produsenter, utførende og kontrollerende.
Vi ser på den viktige utviklingen av ledningsmaterialet polyetylen gjennom mer enn 70 år opp til dagens PE100 RC. Ikke minst har det vært en utvikling på design og konstruksjon av vektbelastningen på undervannsledningene.
I første rekke ønsker vi at dette skal være en nyttig bok for både teoretikeren og praktikeren. Den tar for seg helheten i prosjektet rundt en undervannsledning. Dette er ikke bare spørsmål om materiell. Et slikt prosjekt er også avhengig av gode forundersøkelser, riktig prosjektering, dyktige sveisere og solide entreprenører. Hele verdiskapingskjeden må være på plass, inkludert kontrollerende mekanismer i riktig omfang til rett tid, for å sikre kvalitet og helse i prosjektet.
Du finner formler og beregningsmetoder, men samtidig har vi regnet ut resultatene og plassert dem i oversiktlige tabeller, som praktikeren enkelt kan benytte.
De mest sentrale problemstillingene illustreres med oversiktlige skisser for å skape en visuell forståelse av utfordringene. I tillegg har vi tatt med veiledning i noen temaer som i første rekke vil komme entreprenøren til gode.
Her er utdrag fra innholdet
- Forberedende arbeider i innledende fase av et undervannsprosjekt
- Funksjonskrav
- Utfordringer med luft i undervannsledninger
- Dimensjonering av vektbelastning på undervannsledninger
- Kostnadsanalyse
- Senking av undervannsledninger
Kilde: Hallingplast