Nytt samarbeide: Plasten som ikke går rett i do
Laufen, som blant annet. produserer toaletter og annet baderomsutstyr, har inngått et samarbeide med gjenvinningsselskapet Stena Recyling om å samle inn kasserte danske toalett-sisterner og gjøre dem om til plastgranulat, som igjen kan brukes i nye produkter.
Under porselenskappen i de fleste nyere gulvstående toaletter, finner man plastsisternen. Tidligere var der ingen innvendig plastsisterne, og da var vannet i direkte kontakt med keramikken. Det ga ofte utfordringer med kondens.
Nåtidens utfordring er hva man kan gjøre med plastsisternene, når toalettet skal repareres eller skiftes ut.
– Blant annet det høye kalkinnholdet i dansk vann gjør at VVS’eren for det meste velger å skifte all innmat, når et toalett er defekt – både for å spare tid og for å være sikker på at problemet blir løst. Så ryker plastsisternen ut. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruke den på en ny måte, sier Anja Aabye. Hun er bærekraftsansvarlig i LAUFEN Nordic.
Hun fikk ideen til forsøksprosjektet, som hun nå håper å rulle ut bredt i Danmark – og derettter globalt.
Forsøksprojekt med et sosialøkonomisk perspektiv
Som et ledd i forsøksprosjektet har LAUFEN siden august 2021 satt opp spesielle dropbokser på 10 utvalgte grossistlokasjoner der håndtvere kan deponere gamle plastsisterner etter å ha vært ute hos kundene.
Fra grossisten kjøres sisternene til beskyttet verksted i danske Præstø, hvor de som ledd i et sosialøkonomisk initiativ skilles ut. Tilsvarende kommer et beskyttet verksted vest for Storebælt til å stå for den delen som fortrinnsvis innsamles på Jylland, slik at næheten er i fokus. Dette fører til mindre transport.
Stena Recycling samler inn plastsisternene, kverner og omdanner dem til gjenbruksvennlig plastgranulat, som så til Stena Recyclings samarbeidspartnere, hvor de inngår i produksjonen av nye produkter.
Til slutt ender plastpelletsene hos plastprodusentene, hvor de igjen inngår i nye plastprodukter.
– Installatørene er glade, grossistene er glade, og så har vi enda et sosialøkonomisk perspektiv i forsøksprosjektet fordi vi samarbeider med noen utvalgte borgere, som kan se, at de også er med på å utgjøre en forskjell. Slik kan man kanskje ikke gjøre alle steder, og derfor undersøker vi nå hvordan konseptet best kan skaleres opp og rulles ut i andre land, forteller Anja Aabye.
Samarbeidet skal øke gjenbruket av restmaterialer
Også hos Stena Recycling er man fornøyd – og ser frem til forhåpentligvis å rulle ut prosjektet i noen av de markedene i Norden og Europa, som LAUFEN og Stena Recycling er felles om.
– De forskjellige samarbeidene mellom Stena Recycling og LAUFEN er uttrykk for den omstillingen, som generelt foregår i industrien. LAUFEN har et stort ønske om å være ledende når det gjelder gjenbruk av restmaterialer. Vi har kompetansen og organisasjonen til å omgjøre gamle produkter til nye. På den måten er vi felles om oppgaven, og det er en naturlig sirkularitet, mener Stena-filialsjef Jakob Linnet.
Kilde: Plast.dk