Norsk plastbransje ønsker seg plastavtale
Norsk Industri organiserer om lag 200 plastbedrifter i Norge, og fagsjefen i organisasjonen som koordinerer plastarbeidet, støtter en internasjonal avtale mot plastforurensning.
Fagsjef Cecile R-F Skarning sier til NRK at hun er ikke enig i kravet om å sette et tak for hvor mye ny plast som kan produseres. Hun mener forslaget er komplisert og neppe gjennomførbart i praksis.
Økt resirkulering
På den annen side mener hun at det er behov for mindre forsøpling og samtidig en mer miljøvennlig produksjon og økt resirkulering av plasten.
Skarning støtter en ordning med det hun kaller en slags substitusjonsplikt, som betyr at plastindustrien må lete etter gode alternativer for å redusere bruken av engangsplast.
SUBSTITUSJONSPLIKT: Fagsjef Cecilie Skarning i Norsk Industri støtter en ordning med det hun kaller en slags substitusjonsplikt. FOTO: NORSK INDUSTRI
- De som omsetter plasten forplikter seg da til å vurdere hvilke løsninger og materialer som gir lavest miljøbelastning. Så må bedriftene deretter velge løsningen som er best for miljøet, om dette ikke gir vesentlig ulempe, sier hun til NRK.
Drastiske tiltak må til
Miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) uttaler til NRK at det må drastiske tiltak til for å få ned plastforurensningen, men at et tak på produksjon av plast ikke er veien å gå.
KRAFTIG ØKNING: Slik har verdens plastproduksjon utviklet seg fra 2015 og fram til nå. Den stiplede linjen hvordan plastproduksjonen vil utvikle seg mot 2050. KILDE: FN-RAPPORTEN "FROM POLLUTION TO SOLLUTION"
– Vi jobber for felles forpliktelser om å redusere etterspørselen etter plast. På den måten vil produksjonen også reduseres, skriver Barth Eide sier han til NRK.
Kilde: NRK