23948sdkhjf

Russlands Ukraina-invasjon påvirker kjemiindustrien

Til tross for mange utfordringer under pandemien klarte svensk kjemiindustri seg godt. Men Russlands invasjon av Ukraina har påvirket verdensøkonomien. Og det påvirker igjen industrien. I en ny rapport fra Ikem oppgir sju av 10 svenske selskap at de blir påvirket direkte eller indirekte av krigen.

– På kort sikt opplever bedriftene at de kan håndtere leveranseproblemene. På lenger sikt er man optimistisk og har tiltro til at næringsliv og politikere kommer til å finne langsiktige løsninger for verdikjeder, elproduksjon og større selvforsyning av råvarer. Men det er på mellomlang sikt – et til fire år, som de store utfordringene oppstår når de kortsiktige løsningene er avviklet og de langsiktige fortsatt ikke er på plass, sier Carl Eckerdal, sjeføkonom hos Ikem, i en presemelding.

Brutte leveranser

Selv om Russland ikke er en stor leverandør for den svenske – og norske – kjemiske industrien, kontrollerer landet visse viktige rå- og innsatsvarer, noe som påvirker den verdensomspennende industriproduksjonen på grunn av sanksjoner og brutte leveranser.

Kritiske stoffer som kommer fra Hviterussland, Russland og Ukraina kan for eksempel være palladium, fosfat, titan og platina. Fire av 10 bedrifter tror at det kan bli vanskelig å klare den kjemirelaterte produksjonen i EU uten innsatsvarer fra de tre landene på mellomlang sikt. Sju av 10 bedrifter opplever direkte eller indirekte påvirkning gjennom sanksjoner og brutte leveranser fra de tre landene, går det videre fram av Ikems undersøkelse

Utfordringer i verdikjeden

Men det er ikke bare krigen som påvirker selskapene. 58 prosent sier at produksjonen påvirkes av treghet i den globale verdikjeden og ni at 10 regner med ulike forstyrrelser i tilbudet av sin produksjon i løpet av andre kvartal i år. Og dette skyldes primært på grunn mangel på plastråvarer, kjemikalier, aluminium og papir.

-Nøden er kreativitetens mor. Vi har sterk tro på at bransjen kan finne opp nye ting for å løse mange av de utfordringene som finnes i for eksempel kjemisk gjenvinning og elektrifisering. Men for at innovasjonene skal kunne løse utfordringene på mellomlang sikt kreves det av politikere gir industrien forutsigbare rammer.

- Det gjelder blant annet raskere tilstandsprosesser, stabil energiforsyning og økt råvareproduksjon, sier Carl Eckerdal.

 kem (Innovasjons- og kjemiindustrien i Sverige) har 1400 medlemsbedrifter med 70.000 ansatte innen plast-, kjemi- og materialbransjen.

 

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125